Nowy produkt

995 Przedmioty

Drożdże Bayanus + pożywka - Uniwersalne - 21%

6,50 zł

Więcej informacji

  • Do mocnych win 21 % – uniwersalny zestaw drożdży z pożywką pozwala przy zastosowaniu trzech odpowiednich dawek cukru, na prowadzenie fermentacji aż do 21 % .
  • Ceniony szczep Saccharomyces Bayanus – to wysokoalkoholizujące drożdże, fermentujące w szerokim zakresie temperatur.
  • Szybka fermentacja bez produktów ubocznych – produkt zapewnia szybkie odfermentowanie zawartego w nastawie cukru bez wydzielania niekorzystnych produktów ubocznych.
  • Do win białych, różowych i czerwonych – Bayanus Strong Vita to uniwersalny zestaw do fermentacji wszystkich rodzajów owoców.
  • Wydajny zestaw – opakowanie 7 g drożdży i 10 g pożywki wystarcza na przygotowanie do 25 L nastawu.
  • Drożdże + pożywka do win białych, różowych i czerwonych BAYANUS STRONG VITA to idealny duet, dzięki któremu przygotujesz swoje smaczne, mocne 21% domowe wino.

    Zestaw świetnie sprawdzi się do win z winogron, jabłek, śliwek, dzikiej róży, malin, truskawek, wiśni, czarnej porzeczki i wielu innych.

    BAYANUS STRONG VITA to zestaw, w którego skład wchodzi ceniony szczep drożdży winiarskich Saccharomyces Bayanus, które wraz ze specjalnie dobranymi pożywkami zapewnia wysokie i szybkie odfermentowanie, nawet w trudnych warunkach temperaturowych.

    Produkt jest bardzo prosty w użyciu. Opakowanie 7 g drożdży i 10 g pożywki wystarcza na przygotowanie 25 L nastawu.

    Sposób użycia drożdży:

    1. Wymieszaj zawartość saszetki z drożdżami w 100 ml przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C wody i pozostaw na 20 minut.

    2. Wlej zawiesinę do pojemnika fermentacyjnego/balonu z nastawem (o zawartości cukru 20⁰Blg).

    Sposób użycia pożywki:

    Pożywkę dodawaj w trzech równych porcjach (płaska łyżeczka):

    1. Pierwszą rozpuść w ok. 100 ml moszczu, a następnie wlej do naczynia fermentacyjnego przed dodaniem drożdży i wymieszaj.

    2. Drugą dodaj razem z dawką cukru w 3 dniu fermentacji.

    3. Trzecią dodaj razem z dawką cukru w 10 dniu fermentacji.

    Nie dodawaj pożywki bezpośrednio do drożdży!

    Aby uzyskać 21% alkoholu, wino dosładzaj w trzech porcjach po 1,25 kg cukru/25L po 3, 6 i 10 dniach (gdy zawartość cukru w moszczu spadnie do 10-14⁰Blg).

    Składniki:

    pożywka 58,8% (wodorofosforan (V) diamonu), komponenty nieaktywnych komórek drożdży, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), drożdże 41,2% (Saccharomyces cerevisiae var. bayanus), emulgator (monostearynian sorbitolu).

    Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich

    tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%

    -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii

    -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca

    -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom

    -barwa wina często jest nietrwała

    -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku

18 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane