Brak produktów
ARE-Z-086
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Mangrove Jack’s Cydr Gruszkowy 2,4kg Do przygotowania należy dokupić 1kg glukozy + glukozę do refermentacji. W zestawie drożdże do cydru Mangrove Jack’s. Moc: 4,7% Kolor złoty INSTRUKCJA: Pamiętaj aby sprzęt używany do przygotowania cydru był wymyty i zdezynfekowany. Wyjmij saszetki z "suchego" przedziału torebki i odłóż na bok. Przelej płynną zawartość do fermentora. Wlej 3L wrzącej wody do fermentora, dodaj 1 kg cukru lub glukozy i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Uzupełnij fermentor do 23L objętości zimną wodą i dobrze wymieszaj. Sprawdź, czy temperatura nastawu wynosi 18-28°C, jeśli nie, przenieś fermentor do wanny z zimną wodą aby go schłodzić. Po osiągnięciu 18-28°C dodaj saszetki z drożdżami YEAST i słodzikiem SWEETENER wymieszaj. UWAGA: nie dodawaj saszetki z esencją CIDER ESSENCE w tym momencie. Saszetkę ze słodzikiem SWEETENER dodawaj: na cydr wytrawny - nie dodawaj saszetki ze słodzikiem, na cydr półwytrawny - dodaj połowę saszetki ze słodzikiem, na cydr słodki - dodaj całą saszetkę. Dokładnie wymieszaj całość. Załóż pokrywę z rurką fermentacyjną. Pamiętaj o zalaniu rurki fermentacyjnej wodą. Pozostaw do fermentacji w stałej, ciepłej temperaturze, pomiędzy 20-25°C przez co najmniej 6 dni. Niższa temperatura wydłuży czas fermentacji o kilka dni, poniżej 15°C fermentacja zatrzyma się całkowicie. Fermentacja powyżej zalecanej temperatury zaniży jakość finalną cydru. Po zakończonej fermentacji, stan cukru zmierzony za pomocą cukromierza powinien wskazywać 0 lub poniżej. Należy przeprowadzić dwie próby jedna po drugiej w odstępie 1 dnia. Zmniejszająca się wartość na wskaźniku oznacza, że proces fermentacji postępuje nadal i trzeba jeszcze poczekać, a gdy wartość pozostaje niezmienna oznacza to, że nastaw przestał fermentować. Po zakończeniu fermentacji dodaj saszetkę z esencją Cydr Essence do fermentora i dobrze wymieszaj, pozostaw na 24 godziny do sklarowania. Po 24 godzinach cydr jest gotowy do butelkowania. Zlej cydr znad osadu do czystego fermentora. Przygotuj w garnuszku dawkę glukozy do refermentacji 7g na każdy 1 litr gotowego cydru. Rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do całości cydru w fermentorze. Dokładnie wymieszaj. Teraz cydr jest gotowy do butelkowania. Cydr butelkujemy do zdezynfekowanych butelek piwowarskich lub innych odpornych na wysokie ciśnienie. Cydr w butelkach trzymamy w temperaturze pokojowej przez 5 dni, następnie przenosimy w chłodniejsze miejsce. Po kilku dniach cydr jest gotowy do spożycia.
5,00 zł
17,80 zł
8,00 zł
10,00 zł
Sposób użycia Odpowiednią porcję Klarowinu wsyp...
5,40 zł
6,50 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...
Zestaw czterech misek kuchennych o pojemności 700 ml, 1,2 l, 2 l oraz 4...
Zestaw składa się z dwóch pojemników solniczki i pieprzniczki. Niezbędny...
Dozownik płynu do mycia naczyń o pojemności 400 ml. Posiada dedykowane...
Dozownik płynu do naczyń lub mydła w płynie wykonany ze szkła w kolorze...
Dozownik płynu do naczyń lub mydła w płynie wykonany ze szkła w kolorze...
Zestaw dwóch wymiennych tabletek do pochłaniacza wilgoci o kodzie kat....
Pochłaniacz wilgoci polecany do użytku w mieszkaniach, domach, garażach...
Butelka do oliwy lub octu z zamykanym dozownikiem. Butelka ma pojemność...
Butelka szklana do oliwy i octu z zamykanym dozownikiem. Świetnie będzie...
Uniwersalne wieszaki na grzejniki łazienkowe i pokojowe. Idealne do...
Zestaw 3 dozowników do butelek. Każdy dozownik składa się z wkładu do...
Maszynka do przygotowywania domowych frytek z ziemniaków. Krajalnica...
Esencja Wild Cherry Whiskey to wyjątkowy dodatek, który łączy delikatne...