400380

Nowy produkt

Enovini® OK WHITE - drożdże winiarskie obniżające kwasowość, 7 g

5,00 zł

Więcej informacji

Planujesz przygotować domowe wino z jabłek lub białych winogron? Nowe suszone drożdże Enovini® OK WHITE obniżające kwasowość to najlepszy wybór!

  • Do białych owoców - drożdże idealne do win z jabłek i białych winogron oraz innych owoców, które zawierają duże ilości kwasu jabłkowego.
  • Redukcja kwasu jabłkowego o 20-24% - obniżenie kwasowości korzystnie wpływa na smak wina, czyni je gładszym i bardziej zrównoważonym.
  • Mniejsza ilość cukru - dzięki zastosowaniu drożdży obniżających kwasowość, z powodzeniem możesz zmniejszyć dodatek cukru, uzyskując dobre wino półsłodkie lub półwytrawne.
  • Zbalansowany smak i aromat wina - wino sporządzone przy użyciu tych drożdży ma nie tylko o łagodny smak ale ciekawy aromat owocowy.
  • Wysoka jakość - aktywne drożdże suszone Enovini® OK WHITE pozwolą Ci na przygotowanie najlepszego domowego wina o zawartości do 14% alkoholu! 

Enovini® OK WHITE to suszone drożdże winiarskie redukujące kwasowość win z białych owoców zawierających kwas jabłkowy. To drożdże dedykowane przede wszystkim do jabłek i białych winogron, dzięki ich użyciu przygotujesz zbalansowane, smaczne wino, łagodne w smaku, o bogatym bukiecie owocowym. 

Właściwości drożdży Enovini® OK WHITE obniżające kwasowość pozwalają na uzyskanie smacznych win, mniej słodkich (półsłodkich i półwytrawnych).

Opakowanie pozwala na uzyskanie 35 L wina o mocy do 14 %. Drożdże są proste w użyciu, nie ma konieczności ich wstępnego namnażania. 

Sposób użycia:

Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody, przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C.

Całość pozostaw na 20 min w temp. pokojowej, następnie wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina. Zalecane początkowe stężenie cukru w nastawie to max. 18°Blg, a kwasowość max. 16 g/L (najlepiej 12-13 g/L).

Fermentację prowadź w temp. 18-20°C.

Po 5 i 10 dniu fermentacji dodaj kolejne porcje cukru: 50 g/L.

Optimum działania drożdży uzyskasz postępując zgodnie z informacjami na etykiecie.

Składniki:

drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu.

UWAGA:

Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie pożywki z witaminą B1 w ilości 0,4g/L.

Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr. partii na zgrzewie.

Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich
-tolerancja na alkohol ok. 14-18%
-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
 


UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

17 innych produktów w tej samej kategorii:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane