Brak produktów
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Połączenie szlachetnych drożdży winiarskich ze specjalnie dobranymi pożywkami, solami mineralnymi oraz witaminami.
Vinistart polecany jest zwłaszcza do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych i czarnych winogron, rabarbaru, rodzynek, czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, jeżyn, czarnych, białych i czerwonych porzeczek, czarnych jagód, czarnego bzu, tarniny.
Vinistart zapewnia szybką i skuteczną fermentację w szerokim zakresie temperatur oraz wspaniały bukiet i smak wina. Jest to efekt działania odpowiednio zestawionych składników: specjalnie wyselekcjonowanego szczepu drożdży, soli mineralnych będących cennym źródłem azotu i fosforu dla drożdży winiarskich oraz witamin, które pełnią rolę aktywatora fermentacji i wpływają korzystnie na smak oraz aromat wina.
Istotne cechy:
- opakowanie 34 g na 25-50 L
- alkohol: do 17%
- temperatura fermentacji: 15-30°C
Sposób użycia
Zawartość torebki rozpuść w 100 ml moszczu, a następnie wlej do pojemnika fermentacyjnego i wymieszaj.
Składniki: drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae, wodorofosforan (V) diamonu, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), emulgator: monostearynian sorbitolu.
Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich | -tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet |
|
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich | tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku |
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
3,00 zł
5,50 zł
5,80 zł
8,00 zł
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w...
30,50 zł
4,50 zł
7,00 zł
4,00 zł
4,50 zł
5,90 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...