Brak produktów
Nowy produkt
17 Przedmioty
Idealna kompozycja aromatycznych ziół i przypraw do przygotowania domowej szynki. Mieszanka podkreśli smak własnoręcznie przygotowanej wędliny.
Jej skład nie zawiera sztucznych polepszaczy tj. glutaminian. Mieszanka w składnikach nie ma również soli. Ty decydujesz, ile dodasz jej do swojej szynki. Dzięki specjalnie wyselekcjonowanym składnikom wzbogacisz smak domowej wędliny, którą podać możesz na zdrowe kanapki lub na wielkanocny stół.
Opakowanie wystarcza na przygotowanie 2,5 kg szynki.
Składniki na 2,5 kg szynki:
Przepis:
Z wody, soli oraz saletry przygotuj zalewę peklującą (wg ilości podanej w składnikach przepisu). Dokładnie wymieszaj i umieść w zalewie obie szynki. Całość wstaw do lodówki na 2 tygodnie (pamiętaj, aby mięso obracać w zalewie co 2 dni). Czas peklowania możesz skrócić do 7 dni, nastrzykując szynki w drugim dniu peklowania zalewą. Po wyjęciu z zalewy dokładnie natrzyj szynki dedykowaną mieszanką ziół i przypraw, po czym zapakuj je w folię spożywczą (dla lepszego efektu próżniowo) na 1-2 doby. Następnie wyjmij szynki z woreczków, umieść je w siatkach wędliniarskich i powieś w przewiewnym miejscu, by mogły obeschnąć. Po całkowitym obsuszeniu przełóż szynki do wędzarni i wędź je w temperaturze 50-60°C przez 3-4 godziny (do czasu uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj zrębków olchowo-bukowych. Po wędzeniu szynki sparz w wodzie o temp. 75°C - do czasu, aż temperatura wewnątrz wyniesie 68°C.
Więcej przepisów znajdziesz w przepiśniku.
Składniki:
pieprz biały, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kolendra, papryka słodka, liść laurowy, imbir, kardamon, goździki.
Uwaga!
Nie zawiera soli i glutaminianu sodu.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem daty ważności - data i nr partii na opakowaniu.
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...