Nowy produkt

17 Przedmioty

Dobrana do szynki - mieszanka zioła i przyprawy

5,85 zł

Więcej informacji

  • Pyszna domowa szynka - idealnie dobrana mieszanka ziół i przypraw, która podkreśli smak własnoręcznie przygotowanej szynki.
  • Bez soli i glutaminianu - mieszanka nie zawiera soli ani sztucznych polepszaczy smaku, jedynie naturalne przyprawy i zioła.
  • Naturalny skład - pieprz biały, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kolendra, papryka słodka, liść laurowy, imbir, kardamon, goździki.
  • Na 2,5 kg mięsa - 30 g mieszanki wystarczy na przygotowanie ok. 2,5 kg szynki.
  • Prosta w użyciu - gotową mieszanką wystarczy natrzeć mięso i pozostawić do peklowania.

Idealna kompozycja aromatycznych ziół i przypraw do przygotowania domowej szynki. Mieszanka podkreśli smak własnoręcznie przygotowanej wędliny.

Jej skład nie zawiera sztucznych polepszaczy tj. glutaminian. Mieszanka w składnikach nie ma również soli. Ty decydujesz, ile dodasz jej do swojej szynki. Dzięki specjalnie wyselekcjonowanym składnikom wzbogacisz smak domowej wędliny, którą podać możesz na zdrowe kanapki lub na wielkanocny stół.

Opakowanie wystarcza na przygotowanie 2,5 kg szynki.

Składniki na 2,5 kg szynki:

  • 2 szt. szynki wieprzowej bez kości, o łącznej masie 2,5 kg
  • 2 L wody
  • 140 g soli
  • mieszanka ziół i przypraw - Dobrana do szynki
  • 5 g saletry potasowej

Przepis: 

Z wody, soli oraz saletry przygotuj zalewę peklującą (wg ilości podanej w składnikach przepisu). Dokładnie wymieszaj i umieść w zalewie obie szynki. Całość wstaw do lodówki na 2 tygodnie (pamiętaj, aby mięso obracać w zalewie co 2 dni). Czas peklowania możesz skrócić do 7 dni, nastrzykując szynki w drugim dniu peklowania zalewą. Po wyjęciu z zalewy dokładnie natrzyj szynki dedykowaną mieszanką ziół i przypraw, po czym zapakuj je w folię spożywczą (dla lepszego efektu próżniowo) na 1-2 doby. Następnie wyjmij szynki z woreczków, umieść je w siatkach wędliniarskich i powieś w przewiewnym miejscu, by mogły obeschnąć. Po całkowitym obsuszeniu przełóż szynki do wędzarni i wędź je w temperaturze 50-60°C przez 3-4 godziny (do czasu uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj zrębków olchowo-bukowych. Po wędzeniu szynki sparz w wodzie o temp. 75°C - do czasu, aż temperatura wewnątrz wyniesie 68°C.

Więcej przepisów znajdziesz w przepiśniku.

Składniki: 

pieprz biały, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kolendra, papryka słodka, liść laurowy, imbir, kardamon, goździki.

Uwaga!

Nie zawiera soli i glutaminianu sodu.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Najlepiej spożyć przed końcem daty ważności - data i nr partii na opakowaniu.



30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane