170906403

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Nowy produkt


Dym wędzarniczy w płynie aromat dymu Wiśnia 500ml

34,00 zł

Więcej informacji

Płynny dym wędzarniczy to świetna alternatywa dla każdego kucharza – tak profesjonalnego, jak i amatora, który zechce tworzyć potrawy z aromatem wędzonki. Dym wędzarniczy wykorzystywany jest nie tylko do marynowania, lecz także jako: przyprawa sosów BBQ, winegretów, dressingów, do mięs na grilla, ryb (wędzony łosoś do sushi), do skrapiania sałatek, do tworzenia koktajli i drinków, do słodyczy (dymne krówki), dla wegetarian do tworzenia np. wege bekonu z bakłażana lub grzybów. Sposób użycia dymu wędzarniczego: Do moczenia mięsa lub ryby: przygotowane surowce umieszcza się w marynacie (solance) z dodatkiem dymu wędzarniczego w płynie w dawce 1 - 2% (100-150ml na 10 litrów marynaty), utrzymywanej zgodnie z procesem technologicznym. Lub nanieść dym pędzlem na mięso lub rybę przed wędzeniem, gotowaniem lub pieczeniem. Do moczenia boczku, osłonek do kiełbas oraz do zmiękczania skórki - przygotowany boczek, osłonki lub skórkę umieszcza się w przygotowanej wodzie lub solance z dodatkiem dymu wędzarniczego w dawce 1 litr na 60-80 litrów wody lub marynaty, przestrzeganej do procesu technologicznego. Do nastrzyku - do solanki lub marynaty dodać 1-2% dymu wędzarniczego Najlepiej dodać do marynaty (150 ml do 10 litrów marynaty) lub nanieść pędzlem na mięso przed gotowaniem/pieczeniem/wędzeniem) Specyfikacja produktu: Otrzymywany na drodze suchej destylacji drewna. Proces spalania drewna przy eliminacji powietrza nosi nazwę pirolizy drewna. W czasie pirolizy powstają oprócz węgla substancje gazowe kondensowane w wodzie. Kondensaty dają się rozdzielić na fazę smolistą i wodną. Faza smolista nie nadaje się do wykorzystania w przetwórstwie żywności i jest odrzucana. I to właśnie na tym etapie eliminuje się wszystkie potencjalnie szkodliwe elementy, które występują w dymie, w tradycyjnym wędzeniu. Badania wykazały, że naturalne dymy w płynie mają właściwości antyutleniające i bakteriostatyczne. Jedzenie zrobione przy ich użyciu pod względem smakowym nie różni się od tych zrobionych w klasycznej wędzarni. Dymy w płynie służą do nadawania potrawom wędzonego smaku i aromatu, mają właściwości koloryzujące i nadające jedzeniu właściwą dla procesu wędzenia teksturę. Nie zawierają syntetycznych barwników. System zarządzania jakością certyfikowany jest na zgodność ISO 9001:2015 Skład: aromat dymu wędzarniczego na bazie wysokiej jakości wody pitnej, produkty spalania zrębków olchowych. Sposób przechowywania: Okres trwałości produktu wynosi dwa lata jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu: 5 - 25°C. Mrożenie nie wpływa szkodliwie na produkt. Lód wewnątrz opakowania może powodować rozwarstwienie produktu. UWAGA! W razie połknięcia wywołać wymioty i zasięgnąć porady lekarskiej. W przypadku kontaktu z oczami przemyć dokładnie wodą. Producent. Jelux Rodzaj Aromat wiśniowy Pojemność 500ml

2 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane