Ten produkt nie występuje już w magazynie

Nowy produkt


Saletra potasowa do peklowania mięsa.

3,50 zł

Więcej informacji

 

 

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Skład:
- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,
- Azotan potasu E252,

Dlaczego lepiej stosować SALETRĘ niż PEKLOSOLE?
Wniosek zasadniczy jest taki, że peklosól (zawiera azotyny) została stworzona na potrzeby przemysłu, aby przyspieszyć proces peklowania.
Przedawkowanie peklosoli (azotynów) jest niebezpieczne dla zdrowia. Gdyż oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynow z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze. 

 

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane