Brak produktów
170906407
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Płynny dym wędzarniczy to świetna alternatywa dla każdego kucharza – tak profesjonalnego, jak i amatora, który zechce tworzyć potrawy z aromatem wędzonki. Dym wędzarniczy wykorzystywany jest nie tylko do marynowania, lecz także jako: przyprawa sosów BBQ, winegretów, dressingów, do mięs na grilla, ryb (wędzony łosoś do sushi), do skrapiania sałatek, do tworzenia koktajli i drinków, do słodyczy (dymne krówki), dla wegetarian do tworzenia np. wege bekonu z bakłażana lub grzybów. Sposób użycia dymu wędzarniczego: Do moczenia mięsa lub ryby: przygotowane surowce umieszcza się w marynacie (solance) z dodatkiem dymu wędzarniczego w płynie w dawce 1 - 2% (100-150ml na 10 litrów marynaty), utrzymywanej zgodnie z procesem technologicznym. Lub nanieść dym pędzlem na mięso lub rybę przed wędzeniem, gotowaniem lub pieczeniem. Do moczenia boczku, osłonek do kiełbas oraz do zmiękczania skórki - przygotowany boczek, osłonki lub skórkę umieszcza się w przygotowanej wodzie lub solance z dodatkiem dymu wędzarniczego w dawce 1 litr na 60-80 litrów wody lub marynaty, przestrzeganej do procesu technologicznego. Do nastrzyku - do solanki lub marynaty dodać 1-2% dymu wędzarniczego Najlepiej dodać do marynaty (150 ml do 10 litrów marynaty) lub nanieść pędzlem na mięso przed gotowaniem/pieczeniem/wędzeniem) Specyfikacja produktu: Otrzymywany na drodze suchej destylacji drewna. Proces spalania drewna przy eliminacji powietrza nosi nazwę pirolizy drewna. W czasie pirolizy powstają oprócz węgla substancje gazowe kondensowane w wodzie. Kondensaty dają się rozdzielić na fazę smolistą i wodną. Faza smolista nie nadaje się do wykorzystania w przetwórstwie żywności i jest odrzucana. I to właśnie na tym etapie eliminuje się wszystkie potencjalnie szkodliwe elementy, które występują w dymie, w tradycyjnym wędzeniu. Badania wykazały, że naturalne dymy w płynie mają właściwości antyutleniające i bakteriostatyczne. Jedzenie zrobione przy ich użyciu pod względem smakowym nie różni się od tych zrobionych w klasycznej wędzarni. Dymy w płynie służą do nadawania potrawom wędzonego smaku i aromatu, mają właściwości koloryzujące i nadające jedzeniu właściwą dla procesu wędzenia teksturę. Nie zawierają syntetycznych barwników. System zarządzania jakością certyfikowany jest na zgodność ISO 9001:2015 Skład: aromat dymu wędzarniczego na bazie wysokiej jakości wody pitnej, produkty spalania zrębków olchowych. Sposób przechowywania: Okres trwałości produktu wynosi dwa lata jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu: 5 - 25°C. Mrożenie nie wpływa szkodliwie na produkt. Lód wewnątrz opakowania może powodować rozwarstwienie produktu. UWAGA! W razie połknięcia wywołać wymioty i zasięgnąć porady lekarskiej. W przypadku kontaktu z oczami przemyć dokładnie wodą.
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w...
30,50 zł
5,50 zł
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw...
7,60 zł
19,00 zł
5,00 zł
Słód polecany do piw w stylu: , maibock,...
7,10 zł
8,00 zł
24,50 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...