310017

Nowy produkt

10 Przedmioty

Domowa do kabanosów -mieszanka ziół i przypraw,30g

5,80 zł

Więcej informacji

Doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowych kabanosów wieprzowo-wołowych.

Składniki na kabanosy z 2 kg mięsa:

• 500 g szynki

• 500 g karczku

• 400 g chudego boczku

• 400 g podgardla

• 200 g wołowiny

• 100 ml wody

• 30 g mieszanki ziół i przypraw do Kabanosów

• 30 g soli

• 4 g saletry potasowej

• jelita baranie

Przepis:

Mięso pokrój w kostkę ok. 5 cm, dobrze je natrzyj solą oraz saletrą i pekluj na sucho przez 12-24 godzin w temperaturze 5-8°C. Po tym czasie chude mięso zmiel przez sito o średnicy oczek 12 mm, a tłustsze kawałki przez drobniejsze sito o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito z najmniejszymi oczkami i dobrze wyrób z zimną wodą, aż do wydzielenia się białego kleiku. Zmielone mięso połącz, dopraw dedykowaną mieszanką ziół i przypraw do Kabanosów i dokładnie wyrób, aż będzie samo odklejało się od dłoni. Pół godziny wcześniej przygotuj jelita baranie - dokładnie je wypłucz i pozostaw w letniej wodzie (do 30°C). Napełnij jelita farszem, następnie powieś je na 1-2 godziny na stojaku wędliniarskim w przewiewnym miejscu w celu obsuszenia. Kiedy staną się w dotyku całkiem suche, poddaj je wędzeniu przez 2 godziny w temperaturze 40-50°C. Do wędzenia użyj zrębków czereśniowych. Następnie podpiecz kabanosy (bez zrębków) w temperaturze do 75°C przez 30 minut. Kabanosy można zostawić na kilka dni, aby się dosuszyły, a następnie zapakować próżniowo, co pozwoli wydłużyć czas ich przechowywania.

Więcej przepisów znajdziesz na: www.browin.pl/przepiśnik

Składniki: jałowiec, pieprz czarny, chilli, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie.

Wymiary opakowania:

długość 6,5 cm

szerokość ok. 2,6 cm

wysokość 17 cm.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane