Nowy produkt

10 Przedmioty

Ostre kąski do szynkowara - mix ziół i przypraw

6,20 zł

Więcej informacji

Doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, podkreślająca walory smakowe i zapachowe potraw.

Składniki:

pieprz cayenne, papryka słodka, pieprz czarny, biała gorczyca, tymianek, kurkuma, imbir, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi.


Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu.

Na terenie zakładu pakującego wykorzystywane są produkty alergenne: gorczyca, seler, soja, sezam, gluten, orzechy.

Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu.

Przepis na potrawkę z szynkowaru

Składniki na 1,2 kg potrawki:

  • 200 g wołowiny
  • 200 g boczku
  • 500 g karczku
  • 300 g łopatki
  • 150 ml wody
  • 15 g mieszanki ziół i przypraw do szynkowaru
  • 21 g soli oraz pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kawałki wielkości ok. 3-4 cm, natrzyj solą i pozostaw na dobę w lodówce. Następnie wołowinę zmiel przez sito o najdrobniejszych oczkach i dobrze wyrób ze 150 ml zimnej wody, aż do wydzielenia się białego kleiku. Pozostałą część mięsa zmiel przez grube oczka, dopraw mieszanką ziół i przypraw do szynkowaru (15 g) oraz pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrób. Następnie całość umieść w szynkowarze o pojemności 1,5 kg, dociśnij sprężynę i zamontuj termometr. Szynkowar włóż do garnka z wodą. Woda w garnku nie powinna się gotować, jej temperatura powinna wzrastać powoli max. do 90°C. Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 69-70°C zakończ parzenie, a szynkowar umieść w zimnej wodzie. Gdy ostygnie, schowaj go do lodówki. Na drugi dzień potrawka jest gotowa do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z szynkowaru, można je przelać gorącą wodą lub przed parzeniem wykorzystać specjalne worki do szynkowaru.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane