409445

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Nowy produkt


Zakwas żytni - starter - żywy - 6 g

11,50 zł

Więcej informacji

  • Na żur i na chleb - starter żytni jest produktem, dzięki któremu przygotujesz zakwas zarówno w celu ugotowania zupy, jak i upieczenia chleba.
  • Własny zakwas w niecały tydzień - z naszym starterem żytnim z łatwością przygotujesz swój własny zakwas w relatywnie krótkim czasie.
  • Czysty skład - produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków, a jedynie naturalne składniki.
  • Pieczywo bez drożdży - dzięki naszemu starterowi przygotujesz zakwas i bez dodawania drożdży piekarniczych upieczesz pyszny domowy chleb, pełen wartości odżywczych.
  • Doskonały, swojski smak - wykorzystując uzyskany ze startera żytniego zakwas, uzyskasz chleb o niepowtarzalnym smaku, zachwycającym aromacie, soczystym miękiszu oraz chrupiącej rumianej skórce, a robiąc na tym zakwasie żur, otrzymasz niepowtarzalną w smaku i aromatyczną zupę.
  • Staranny dobór składników - specjaliści starannie wyselekcjonowali bakterie i drożdże tworzące mieszankę starterową - tak, aby zapewnić charakterystyczny aromat i smak gotowego zakwasu.
  • Żywe kultury bakterii - nasz starter  jest produktem liofilizowanym, bakterie i drożdże w nim zawarte są żywe i gotowe do namnażania.
  • Porcja dla całej rodziny - z naszym starterem możesz przygotować 2,5 L żuru albo 3 bochenki chleba.

Chcesz stworzyć swój własny zakwas, ale nie za bardzo wiesz, jak to zrobić? Zatem ten produkt jest dla Ciebie! Ta specjalnie stworzona mieszanka starterowa sprawi, że przygotowanie domowego zakwasu stanie się naprawdę łatwe. Nasz starter żytni będzie przydatny, jeśli planujesz ugotować żur lub jeżeli masz ochotę na własne wypieki na zakwasie. Dzięki niemu uzyskasz charakterystyczny, odpowiednio kwaśny smak. Przygotowanie zakwasu jeszcze nigdy nie było tak proste.

Przepis na 2,5 L żurku

Do słoika wsyp 2 g startera do zakwasu i nalej 0,5 L letniej wody. Po upływie 15 minut dosyp 40 g (5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej i wymieszaj. Słoik przykryj nakrętką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 dni, codziennie mieszając. Uwaga! Nie zamykaj szczelnie słoika, ponieważ zachodzące w nim procesy fermentacyjne powodują powstawanie gazów. Po 6 dniach ugotuj bulion warzywny lub warzywno-mięsny z ulubionymi przyprawami. Dodaj zakwas do 2 L bulionu, przypraw do smaku solą, majerankiem, pieprzem, czosnkiem. Najlepiej smakuje z podsmażoną kiełbasą i gotowanym jajem.
Przepis na chleb żytni
Do słoika wsyp 6 g startera do zakwasu i nalej 50 ml wody. Po upływie 15 min dosyp 50 g (6,5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej i wymieszaj. Słoik przykryj nakrętką i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Po upływie tego czasu dolej 50 ml wody i 50 g (6,5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej. Wymieszaj i pozostaw na kolejną dobę. Po upływie tego czasu pobierz do naczynia 100 g zakwasu i wymieszaj ze 100 ml wody, 200 g mąki żytniej i 8 g soli. Ciasto po wyrobieniu pozostaw na ok. 12 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie uformuj bochenek lub przełóż ciasto do formy. Chleb piecz przez ok. 30 min w temperaturze 220°C. Do pozostałego zakwasu dodaj 50 g (6,5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej i 50 ml wody. Wymieszaj i pozostaw do następnego wypieku, najlepiej na 1-2 dni. Jeśli nie chcesz piec chleba od razu, możesz umieścić zakwas w lodówce na nie dłużej niż tydzień, a następnie doprowadzić go do temperatury pokojowej i powtórzyć proces dokarmiania. Mieszanka drobnoustrojów znajdujących się w zakwasie wytwarza najlepsze aromaty do maksymalnie 3 powtórzeń.

Składniki: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus sanfranciscensis, Lactobacillus brevis, Saccharomyces cerevisae, mąka żytnia, glukoza

22 innych produktów w tej samej kategorii:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane