Brak produktów
Nowy produkt
20 Przedmioty
Zakwas do wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa.
Zalety stosowania zakwasu:
- lepsza przyswajalność pieczywa,
- delikatny smak,
- chrupiąca skórka,
- ładniejszy kolor pieczywa,
- soczysty miękisz,
- wydłużona świeżość pieczywa.
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem żytnim
Składniki:
350 ml letniej wody,
10 g soli,
350 g mąki pszennej typu 500-750,
150 g mąki żytniej typu 720,
1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże).
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi.
Piekarnik:
Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Automat do wypieku chleba:
Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.
Składniki: mielone produkty żytnie, suszone drożdże S. cerevisiae, kultury starterowe zakwasu, ekstrakt słodu jęczmiennego, olej rośinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491).
Produkt naturany, ulega zmianom.
Informacje o alergenach: zawiera gluten.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
18,50 zł
7,70 zł
6,50 zł
13,00 zł
4,50 zł
7,00 zł
8,00 zł
5,00 zł
7,00 zł
Jęczmień palony jest stosowany do piw takich...
7,20 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...