Nowy produkt

10 Przedmioty

Kamień do pizzy z uchwytem i nożykiem, okrągły33cm

34,00 zł

Więcej informacji

Wysokiej jakości kamień ceramiczny, na którym Twoja ulubiona pizza w pełni zaprezentuje swoje walory. Kamień ten doskonale magazynuje i oddaje ciepło, dzięki czemu ciasto nie jest wilgotne od spodu i wyschnięte na górze. Pozwala ponadto skrócić czas pieczenia pizzy.

Kamień do pizzy świetnie sprawdzi się również do pieczenia chrupiącego chleba i bułeczek.

W ZESTAWIE ZNAJDUJĄ SIĘ: nożyk do pizzy z drewnianą rączką, a także wygodny metalowy uchwyt, który pełni jednocześnie rolę podstawki. Gorący kamień z pizzą z łatwością wyjmiesz z piekarnika czy postawisz na stole.

Kamień należy wkładać do zimnego piekarnika.

Prawdziwą włoską pizzę wypieka się w kamiennym piecu opalanym drewnem. W warunkach domowych może to być trudne. Jeśli jednak posiadasz kamień do pizzy, w kilka minut we własnym piekarniku przygotować możesz pyszną pizzę, która niczym nie będzie odbiegać od tej z najlepszej restauracji.

Kamień do pizzy to produkt dzięki, któremu pizza czy pieczywo będą równomiernie upieczone i chrupiące. Pozwala on skrócić czas wypieku i znacząco wpływa na smak ciasta. Kordieryt, z którego jest zrobiony kamień to bardzo wytrzymały materiał o wysokiej jakości (to szlachetny minerał wykorzystywany w jubilerstwie), jest bardzo odporny na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Możesz być pewien, że przy stosowaniu go zgodnie z instrukcją będzie służył wiele lat.

Kamień do pizzy to produkt, który ucieszy wielbicieli gotowania i pieczenia, zwłaszcza zwolenników kuchni włoskiej. Świetnie sprawdzi się jako oryginalny prezent na urodziny, święta, dzień mamy czy taty.

Sposób użycia:

• Kamień włożyć do zimnego piekarnika, a następnie stopniowo rozgrzewać (ok. 1/2 - 1 h przed planowanym wypiekiem). Kamień można nagrzewać do maksymalnej temperatury 290°C.

• Przygotowaną pizzę przenieść na rozgrzany kamień - w tym celu sugerujemy zsunięcie jej z posypanej mąką drewnianej łopatki. Zalecana temperatura pieczenia pizzy to 190-240°C przez ok. 7-12 min w zależności od upodobań.

Uwaga! Kamień rozgrzewa się do wysokich temperatur, bezpośredni kontakt z nim może grozić poparzeniem. Kontakt rozgrzanego kamienia z zamrożoną żywnością może spowodować jego pęknięcie.

• Po wypieku należy wyciągnąć pizzę za pomocą drewnianej łopatki lub zsunąć na talerz.

• Kamień należy pozostawić w piekarniku do całkowitego, samoczynnego wystygnięcia.

• Po wystygnięciu delikatnie zeskrobać ewentualne pozostałości lub umyć kamień pod bieżącą wodą.

Mycie i czyszczenie:

W przypadku prawidłowego użytkowania kamienia do pizzy, utrzymanie go w czystości nie powinno być problemem. Odpowiednio wysoka temperatura sprawia, że ciasto nie przywiera do kamienia, co zaoszczędza czas potrzebny na jego ewentualne czyszczenie.

Uwagi:

• Przed pierwszym użyciem kamień należy umyć pod bieżącą wodą lub przetrzeć szmatką.

• Kamień należy zawsze wkładać do zimnego piekarnika, a następnie stopniowo rozgrzewać (inaczej wywołamy szok termiczny i uszkodzimy kamień).

• Unikać szoków termicznych. Na rozgrzany kamień nie wolno kłaść mrożonek. Gorącego kamienia nie wolno chłodzić zimną wodą, należy pozostawić go do samoczynnego wystygnięcia.

• Kamienia nie można myć w zmywarce.

• Używanie detergentów do czyszczenia nie jest zalecane.

• Odbarwienia powstałe na kamieniu w trakcie użytkowania są procesem naturalnym.

Wymiar:

średnica 33 cm

22 innych produktów w tej samej kategorii:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane