Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje (dowiedz się więcej).
zamknij

Nowy produkt

Podpuszczka mikrobiologiczna płynna 50ml

6,00 zł

Więcej informacji

Podpuszczka do produkcji serów.

Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei .

5 kropli podpuszczki wystarcza na 1 litr mleka.

Produkt wegetariański.

Sposób użycia:

1. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka.

2. W odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka (szczegółowe informacje podane są w przepisach na sery).

3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 40-60min.

Uwagi dodatkowe:

1.Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera

( chlorek wapnia dostępny na innej naszej aukcji)

2.Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7.

Podpuszczka mikrobiologiczna może być stosowana w diecie wegańskiej.

Aby podpuszczka zachowała swoje enzymatyczne właściwości, musi być przechowywana w temperaturze 4-6°C.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Podpuszczka mikrobiologiczna płynna 50ml

Podpuszczka mikrobiologiczna płynna 50ml

18 innych produktów w tej samej kategorii: