Brak produktów
Nowy produkt
21 Przedmioty
Podpuszczka to naturalny, płynny preparat enzymatyczny, zawierający chymozynę (97%) oraz pepsynę (3%), pozyskane z trawieńców cielęcych. Niezbędna przy produkcji serów podpuszczkowych z mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego. Odpowiada za tworzenie skrzepu, ma wpływ na smak i aromat końcowego produktu oraz bierze udział w procesach rozkładu białka, które zachodzą w czasie dojrzewania serów.
Sposób użycia:
1. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: 8-20 kropel (ok. 0,4 ml - 0,95 ml) na 2 L mleka.
2. Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38 °C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 15-40 minut.
Uwagi dodatkowe:
1. Zaleca się dodatek chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.
2. Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7.
3. Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.
Aktywność: 1:10 000 U
Wydajność produktu: 105 - 260 L mleka.
Składniki: naturalna podpuszczka cielęca, substancje konserwujące: chlorek sodu, benzoesan sodu.
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...