Zakwas chlebowy pszenny z drożdżami 23g

4,30 

Na stanie

Kategoria:

Zalety stosowania zakwasu:

  • lepsza przyswajalność pieczywa,
  • delikatny smak,
  • chrupiąca skórka,
  • ładniejszy kolor pieczywa,
  • soczysty miękisz,
  • wydłużona świeżość pieczywa.

Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem pszennym
Składniki:

  • 350 ml letniej wody,
  • 10 g soli,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 op. Zakwasu chlebowego pszennego z drożdżami (zakwas i drożdże).
  • Opcjonalnie: 4 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni.

Piekarnik:
Z wymienionych składników wyrób ciasto – do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200?C.

Automat do wypieku chleba:
Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.

Składniki: zmielone produkty pszenne, suszone drożdże S.cerevisiae, mąka pszenna, kultury starterowe zakwasu, olej roślinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491).

Produkt naturany, ulega zmianom. Informacje o alergenach: zawiera gluten. Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.

UWAGA: Produkt pełnowartościowy sprzedawany w opakowaniu zastępczym.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Zakwas chlebowy pszenny z drożdżami 23g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *