
Zakwas do wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa.
Zalety stosowania zakwasu:
– lepsza przyswajalność pieczywa,
– delikatny smak,
– chrupiąca skórka,
– ładniejszy kolor pieczywa,
– soczysty miękisz,
– wydłużona świeżość pieczywa.
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem żytnim
Składniki:
350 ml letniej wody,
10 g soli,
350 g mąki pszennej typu 500-750,
150 g mąki żytniej typu 720,
1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże).
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi.
Piekarnik:
Z wymienionych składników wyrób ciasto – do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Automat do wypieku chleba:
Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.
Składniki: mielone produkty żytnie, suszone drożdże S. cerevisiae, kultury starterowe zakwasu, ekstrakt słodu jęczmiennego, olej rośinny, guma arabska (E414), kwas askorbinowy (E300), monostearynian sorbitolu (E491).
Produkt naturany, ulega zmianom.
Informacje o alergenach: zawiera gluten.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.