Przepis na wino z dyni… w dyni, lub w naczyniu fermentacyjnym

– dynia (ok. 10kg)
– 6l wody
– 4,5kg cukru
– drożdże Madera
– pożywka 5g
– 6 cytryn (limonek)
– pektoenzym

http://instrukcja.pl/i/jak_zrobic_wino_z_dyni

Dynie należy obrać ze skóry, następnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w pojemniku fermentacyjnym lub balonie, uzupełnić połową ilości cukru (syropu cukrowego) oraz wodą. Dodać cytryny (można odcisnąć sok),  pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Zaczyn pozostawić na ok. tydzień, a następnie odcisnąć miąższ od płynu. Płyn przeleć do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodać resztę syropu cukrowego. Jeśli dodaliśmy już całą ilość wody cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego płynu. Jeśli wydzieli się znaczna ilość osadu możemy znów obciągnąć wino i pozostawić do dalszej fermentacji aż pięknie się nie wyklaruje, a fermentacja się nie skończy.

Przepis na wino z suszu kwiatu czarnego bzu
Nastaw na wino 10l, na wino półwytrawne

– kwiaty czarnego bzu 0,9l dość luźno ułożone.
– drożdże Fermivin
– pożywka 7g
– rodzynki rozdrobnione 0,8kg
– sok pomarańczowy z kartonika 3l
– herbata czarna 10g
– cukier 2,7kg
– dwie cytryny

Za pomocą nożyka do obierania ziemniaków, zdejmujemy cieniutką warstwę skórki z 2-ch cytryn  (bez albedo). Cytryny następnie obieramy i kroimy w plasterki. Rozdrobnione rodzynki zalewamy przygotowaną MD i dodajemy kwiaty czarnego bzu, pokrojone cytryny, skórki z cytryn  i pozostały sok pomarańczowy. Fermentację miazgi prowadzimy przez 3 – 5 dni. Kiedy drożdże przerobią cukier znajdujący się w miazdze (cukier w rodzynkach i cukier w soku pomarańczowym), miazgę odciskamy. Przygotowujemy syrop cukrowy z 2kg. cukru w 1l. wody i napar z mocnej czarnej herbaty. Wszystkie składniki wlewamy do balonu: moszcz z rodzynek i soku pomarańczowego, napar z herbaty, syrop cukrowy, pożywkę i uzupełniamy wodą do 11l. Całość dobrze mieszamy. Kiedy poziom cukru spadnie o 8 Bx. dodajemy syrop cukrowy z 0,7kg. cukru w 0,5l. wody i dodajemy do nastawu. Fermentacja powinna trwać dalej, około 3-ch tygodni. Wino zlewamy kiedy poziom cukru spadnie do 0 Bx. lub mniej.

Przepis na wino z kartonika

– 6l soku winogronowego z kartonu, sprawdzić czy sok nie jest siarkowany, można zastosować również sok jabłkowy lub inne
– 3kg cukru
– 3l wody
– drożdże typu malaga lub sherry
– pożywka 5g

Wodę z cukrem przegotować, dodać sok (jest pasteryzowany), po ostygnięciu dodać drożdże (do czerwonego soku drożdże malaga, a do soku z białych winogron – drożdże typu sherry) i pożywkę. Całość wlać do butli, zatkać rurką fermentacyjną z korkiem. Po miesiącu wino ostrożnie obciągnąć znad osadu, przelać do czystej butelki i postawić na kolejny miesiąc. Podany czas jest orientacyjny, fermentacja w niższych temperaturach może trwać dłużej.

Przepis na wino rodzynkowe
Przepis na 10l

– rodzynki 2,6kg
– cukier 1,5kg
– 1l soku jabłkowego z kartonu
– pożywka 3g
– pektoenzym
– regulator kwasowości 3g
– drożdże Madera

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, przemywamy. Zalewamy ponownie wodą, dodajemy pektoenzym, sok, pożywkę, regulator kwasowości i matkę drożdżową. Po ok. 3 tyg. Moszcz odcedzamy i pozostawiamy dalej do fermentacji. Wino gotowe jest do spożycia po ok. 3 miesiącach leżakowania.


Przepis na wino z hibiskusa

Nastaw na 5litrów

– hibiskus 50g
– cukier 750g + 250g
– pożywka 3g
– woda 3l + 1,4l
– rodzynki 200g
– regulator kwasowości 1g (ale tylko w wypadku kiedy nastaw będzie miał mniej niż 6g/l kwasów

Hibiskus kilkakrotnie zaparzyć, powstały płyn zlać i rozpuścić w nim cukier. Gdy przestygnie przelać do baniaka, dodać rodzynki ( wcześniej przemyte wrzątkiem ), wodę i pożywkę. Po ok tygodniu dodać drugą partie cukru.


Przepis na wino z bananów i pomarańczy

Nastaw na 5 litrów

– 1kg bananów
– sok z 5 dużych pomarańczy
– 0,5l soku z winogron (z kartonu)
– 0,8kg cukru
– drożdże winiarskie Burgund
– 1/3 paczki pożywki
– dopełnić letnią przegotowaną wodą do 5l

Banany pokroić i wsypać do gąsiora dodać soki. Połowę cukru rozpuścić w 1l wody, ostudzić i wlać. Następnie dodajemy drożdże, pożywkę i uzupełnić całość wodą. Po tygodni dodać następną porcję cukru (można obciągnąć niewielką ilość płynu z balonu i w nim go rozpuścić). Po następnych 2 tygodniach oddzielić miąższ od płynu i pozostawić do dalszej fermentacji.

Przepis na wino z ryżu
Nastaw na 15l

– 1.5kg ryżu
– 4.5kg cukru
– 11l wody
– 3 cytryny
– 20dkg rodzynków
– 2 gałki muszkatołowe (40g)
– 12 ziaren ziela angielskiego
– szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
– drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
– pożywka

Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.