Home / Piwo / Dodatki Piwowarskie / Hibiskus suszony, kwiat 20 g – dodatek do piwa/nalewek/alkoholi

Hibiskus suszony, kwiat 20 g – dodatek do piwa/nalewek/alkoholi

Hibiskus charakteryzuje się przyjemnym kwaskowym smakiem i bardzo charakterystycznym aromatem. Idealny dodatek do dżemów, konfitur, a także napojów: herbaty, nalewek itp. Dodaje się go również do trunków w celu ożywienia koloru (nadaje im piękny czerwony kolor).

4,50 

Na stanie

SKU: AC00000099 Kategorie: ,

Hibiskus charakteryzuje się przyjemnym kwaskowym smakiem i bardzo charakterystycznym aromatem. Idealny dodatek do dżemów, konfitur, a także napojów: herbaty, nalewek itp. Dodaje się go również do trunków w celu ożywienia koloru (nadaje im piękny czerwony kolor).

Hibiskus  w piwie:

Podobnie jak chmiel aromatyczny, dodaje się albo do kotła na koniec gotowania brzeczki, albo do fermentora w ostatniej fazie fermentacji cichej (analogia do „chmielenia na zimno”). Podobnie jak w przypadku chmielenia na zimno, dodatek do fermentora daje silniejszy efekt, ale niesie też ryzyko infekcji. Można też przygotować dekokt (herbatę, wywar) z przyprawy i dodać ją w fazie butelkowania.  

A może chcesz spróbować Karkade – orzeźwiającego, tradycyjnego napoju prosto z Senegalu? Zalej 2 łyżki suszonego hibiskusa i odstaw na minimum 2 godziny, następnie przefiltruj i ewentualnie posłodź. Do napoju można dodać sporo mięty, kardamon, wanilię, skórkę pomarańczy czy cytryny.

Opakowanie:  metalizowana saszetka z 20 g hibiskusa.

Uwaga: Przechowywać w nieprzeźroczystym, zamkniętym opakowaniu w suchym i zaciemnionym miejscu.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Hibiskus suszony, kwiat 20 g – dodatek do piwa/nalewek/alkoholi”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *