Pojemnik fermentacyjny 15 L z pokrywką i kranem

32,00 

Na stanie

Kategoria:

Na pojemnikach jest nadrukowana skala z pojemnością (z dwóch stron pojemnika) oraz cenne porady w przygotowaniu domowego wina, piwa oraz wędlin.
Opis produktu
1.Pojemniki zamykane są szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej.
2.Pojemniki te dają również możliwość zamontowania kątowej rurki fermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, w jego górnej części. Pozwala to na prowadzenie fermentacji w kilku pojemnikach jednocześnie, stawiając je jeden na drugim.
3.W komplecie do każdego pojemnika dodawane są dwa korki:jeden z dziurką a drugi z zaślepką, aby można było stosować zamiennie rurkę fermentacyjną kątową z tradycyjną.
4.Do pojemnika dołączony jest kran spustowy , przeznaczony głównie do fermentacji piwa. Kranik tego pojemnika znajduje się na takiej wysokości, która umożliwia po pierwszej fermentacji całkowite zlanie piwa z nad osadu drożdżowego. Kran spustowy mimo tak niskiego montażu nie przeszkadza też w tym, aby pojemnik umieszczać na płaskiej powierzchni, gdyż można go bez problemu obracać na boki.

Charakterystyka produktu:
Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu z produktami spożywczymi.
Pojemniki są odporne na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.

Użytkowanie:
W celu ułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnie ciągnąć za uchwyt, wsunąć w powstałą szczelinę np.: trzonek łyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegu pojemnika.
Nie zaleca się czyszczenia pojemników szorstkimi myjkami, aby nie porysować ich powierzchni, które mogłoby stać się siedliskiem zakażeń.
UWAGA: Naczynia te można dodatkowo doszczelnić smarując brzegi pojemnika wazeliną lub olejem jadalnym.

Maksymalna dozwolona temperatura wsadu : 85 °C. Zalecamy, aby temperatura pojemników przed ich napełnieniem wynosiła minimum 5°C.
Maksymalne stężenie alkoholu we wsadzie: bez ograniczeń.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Pojemnik fermentacyjny 15 L z pokrywką i kranem”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *