
10,50 zł
Na stanie
Mieszanka przypraw do kiełbasy szynkowej z przepisu Marcina Kostrzewskiego Mieszanka zawiera wyłącznie naturalne składniki bez dodatku soli i cukru lub innych ulepszaczy smaku. Mieszanka pozwoli Ci na przygotowanie pysznej, aromatycznej i zdrowej kiełbasy dla całej rodziny i przyjaciół. Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. ✔️ 50 g mieszanki pozwoli Ci na przygotowanie ok. 5 kg kiełbasy szynkowej. Skład: pieprz czarny, czosnek, gorczyca ziarno, pieprz biały Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu. Przepis na Kiełbasę Szynkową Potrzebne składniki: szynka wieprzowa klasy 2: – 70% chude kawałki (kostka 2x2cm) – 30% ścięgniste kawałki (kostka 2x2cm) osłonki białkowe Ø 65 (karmelowe) przyprawy na 1 kg mięsa: peklosól 19g, cukier 1g, 10g gotowej mieszanki kiełbasy szynkowej, 30 ml zimnej wody Sposób przygotowania: Mięso peklujemy peklosolą i cukrem (odstawiamy do lodówki na 3 doby). Po peklowaniu mielimy 1/3 chudego mięsa przez sitko 13 mm, reszta zostaje w całości. Mięso ścięgniste mielimy 2x przez sitko makowe (najdrobniejsze). Dodajemy przyprawy i wyrabiamy do porządnej kleistości farszu. Osłonki moczymy 30 min. w ciepłej wodzie. Farsz nabijamy w osłonki i odwieszamy do osadzenia i osuszenia na 2-3 godz. Wędzarnie wygrzewamy i wędzimy do pięknego koloru w temperaturze 65°C. Po tym czasie parzymy do momentu osiągnięcia 68°C wewnątrz. Następnie hartujemy w zimnej wodzie do wystudzenia. Najlepsza jest po całonocnym wystudzeniu w lodówce. Smacznego!
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.