Słód karmelowy 150 Viking Malt (100-180 EBC) 1kg
Od 7,00 zł
Chmiel goryczkowy Iunga 30g - granulat T-90 - 2024
5,00 zł
Whirlfloc T tabletki 1 szt - środek do klarowania gorącej brzeczki
2,50 zł
Gozdawa - Bohemia Pilsner - Seria Koneser
100,00 zł
Kwasomierz - pomiar kwasowości w winie, sokach
27,50 zł
Korek do balonu fi 28/32 mm z zamknięciem
3,00 zł
Zestaw surowców (słody) Grodziskie 8 Blg
Od 30,00 zł
Syrop SPINEL SODA WITH VITAMINS CHERRY WIŚNIA 65ml
11,60 zł
Chlebak stalowy czarny 34x20x15 cm
49,84 zł
WYMIENNY NABÓJ SODASTREAM
120,00 zł
Młynek ręczny do pieprzu i soli, 18 cm, migdałowy
13,30 zł
Żeliwny garnek z patelnią, 3,5 l
186,00 zł
Szynkowar szklany - zestaw DUO, na 2 x 450 g
54,00 zł
Czosnek granulowany 200g
11,70 zł
Solomierz do pomiaru stężenia soli zestaw nietłukący, 0-300 g soli/L
15,00 zł
Wędzarnia z termometrem
127,00 zł
20,00 zł
Na stanie
Marzysz o domowym wyrobie pysznych wędlin? Przygotowanie ulubionej cienkiej kiełbasy parzonej, wędzonej, grillowanej, suszonej lub dojrzewającej nie będzie dla Ciebie już żadnym problemem! Naturalne jelita wieprzowe, nadają się do spożycia, dzięki czemu wybierając je, jesteś w stanie przygotować w nich swoje ulubione wędliny, bez obaw o dodatek zbędnych substancji konserwujących, czy chemicznych dodatków.
Jelita są hermetycznie zapakowane w obecności jednego środka konserwującego, jakim jest – sól!.
Naturalne jelita wieprzowe świetnie nadadzą się do wyrobu każdego rodzaju cienkich kiełbas i podrobów takich jak: jałowcowa, zwyczajna, biała, kiełbasa „Śląska”, „Grilli” z Finlandii, „Bratwurst” z Niemiec, „Boudin blanc” i „Saucisse Montbeliard” z Francji itp.
Opakowanie zawiera 15 m jelit (w odcinkach). Średnio na 1 kg farszu mięsnego potrzeba ok. 1,6 m jelita (uzależnione od kalibracji oraz rodzaju przygotowywanej kiełbasy tj. grubość kawałków mięsnych, konsystencji farszu). Długość jelit należy mierzyć po uprzednim namoczeniu ich w wodzie. Jest to jedyny obiektywny sposób miary. Uzyskanie najbardziej wiarygodnego wyniku nie odbywa się po naciągnięciu jelit i przyłożeniu ich do miarki.
Sposób użycia:
Jelita przed użyciem należy moczyć ok. 3 h w wodzie o temperaturze ok. 30°C, a następnie przepłukać ich wnętrze letnią wodą.
Sposób przechowywania:
Przed otwarciem – przechowywać można w temperaturze otoczenia, w suchym, nienasłonecznionym miejscu. Najbardziej zalecane jest przechowywanie w lodówce, które przedłuża ich przydatność do spożycia.
Po otwarciu – zalecana temperatura przechowywania 4 – 14°C. Produkt najlepiej przechowywać po otwarciu, zasolony w lodówce. Niewykorzystane jelito możesz bez problemu również zamrozić i wykorzystać przy kolejnych wyrobach. Po odmrożeniu produktu nie należy ponownie zamrażać!
Składniki: jelita wieprzowe, substancja konserwująca: sól
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.