Rurka fermentacyjna 6-komorowa z korkiem ochronnym

3,80 

Na stanie

Kategoria:

Tworzywo, z którego wykonane są rurki oraz korek posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atest PZH. Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu. Specjalny korek ochronny uniemożliwia dostanie się do naczynia muszek owocówek, nie wpływając przy tym na proces fermentacji (wewnątrz korka zaprojektowano specjalne odpowietrzniki).

Użytkowanie:

Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.

Dzięki przesuwającemu się słupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu, co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia.

UWAGA:

w przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce, wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą.


Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Rurka fermentacyjna 6-komorowa z korkiem ochronnym”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *