Mieszanka do kiełbasy firmowej „Jelux”- to naturalne składniki bez dodatku soli i cukru, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych, aromatycznych i zdrowych potraw dla rodziny i przyjaciół. Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym.
8,40 zł
Na stanie
Mieszanka do kiełbasy firmowej „Jelux”- to naturalne składniki bez dodatku soli i cukru, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych, aromatycznych i zdrowych potraw dla rodziny i przyjaciół. Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym.
✔️ 50 g tej mieszanki pozwoli Ci na przygotowanie ok. 5 kg kiełbasy firmowej.
✔️ Skład: czosnek grys, pieprz czarny grys, pieprz biały grys, gorczyca ziarno, majeranek, pieprz zielony grys.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu.
Przepis na kiełbasę firmową „Jelux”
Potrzebne składniki: łopatka wieprzowa, peklosól 17g na 1 kg mięsa, przyprawa do kiełbasy firmowej „Jelux” 10g na 1kg mięsa, jelita wieprzowe 28/30 2m na kg mięsa
Sposób przygotowania: Kroimy mięso w kostkę 2x2cm, dokładnie mieszamy z peklosolą a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz. Po tym czasie dodajemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy.
Przepłukujemy dwukrotnie jelita oraz pozostawiamy do namoczenia w wodzie o temperaturze ok 35°C na 3 godz. W międzyczasie mielimy mięso na szarpaku lub sitku 13mm. Po zmieleniu wyrabiamy farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości, odstawiamy na 1-2 godz.
Nadziane jelita odstawiamy do osuszenia na 1-2 godz. Rozgrzewamy wędzarnie do temp. 50-60 °C kiełbasę wędzimy przez ok. 3-4 godz. – do uzyskania odpowiedniego koloru.
Po wyjęciu z wędzarni kiełbasę parzymy w temperaturze 75-80°C przez 15-20 minut
Smacznego.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.