Home / Wędliniarstwo / Przyprawy / Przyprawy / Przyprawa do kiełbasy „Drwala” 100g wg Marcina Kostrzewskiego

Przyprawa do kiełbasy „Drwala” 100g wg Marcina Kostrzewskiego

Przyprawa do kiełbasy „Drwala” to idealne połączenie aromatycznych ziół i przypraw, które nadają mięsu wyrazisty, tradycyjny smak, kojarzący się z rustykalnymi, leśnymi klimatami. Doskonale uzupełniają się z rodzajem mięsa, wzbogacając jego naturalny aromat i dostarczając pełnię składników. Łatwa w użyciu, sprawdzona zarówno dla profesjonalnych pasjonatów wędlin, jak i początkujących w tej sztuce. Przyprawa „Drwala” to sekret wyjątkowego smaku, który zachwyci każdego miłośnika wędlin.

16,60 

Na stanie

SKU: 217017166 Kategorie: , ,

Mieszanka przypraw do kiełbasy „Drwala” z Przepisu Marcina Kostrzewskiego
Mieszanka zawiera wyłącznie naturalne składniki bez dodatku soli i cukru lub innych polepszaczy smaku. Mieszanka pozwoli Ci na przygotowanie pysznej, aromatycznej i zdrowej kiełbasy dla całej rodziny i przyjaciół. Mieszanka idealnie komponuje się z boczkiem i chudą łopatką.

✔️ 100 g mieszanki pozwoli Ci na przygotowanie ok. 10 kg kiełbasy Drwala.

Skład: czosnek niedźwiedzi, czosnek grys, pieprz czarny grys

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu.

Przepis na kiełbasę „Drwala”
Potrzebne składniki: boczek i chuda łopatka w stosunku 1 do 2, przyprawa do kiełbasy Drwala 8-10 g na 1 kg mięsa, peklosól 18 g na 1 kg mięsa, jelita wieprzowe 28/30 2m na 1 kg mięsa.

Sposób przygotowania: Kroimy mięso w kostkę 2×2 cm, mieszamy z peklosolą, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz. Po tym czasie dodajemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy. Przepłukujemy dwukrotnie jelita oraz pozostawiamy do namoczenia w wodzie o temperaturze do 35°C na co najmniej 3 godz.

W międzyczasie mielimy mięso na szarpaku lub sitku 13 mm. Po zmieleniu dodajemy 30-40 ml lodowatej wody i wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej kleistości, odstawiamy na 1-2 godz. Po nadzianiu jelit kiełbasę odwieszamy do osuszenia na ok. 2 godz. Rozgrzewamy wędzarnie do temp. 50-60°C kiełbasę wędzimy przez ok. 3-4 godz. – do uzyskania odpowiedniego koloru. Po wyjęciu z wędzarni kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75°C przez 15-20 minut.

Smacznego!

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Przyprawa do kiełbasy „Drwala” 100g wg Marcina Kostrzewskiego”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *