405572

Nowy produkt

2 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

Refraktometr do piwa

73,00 zł

Więcej informacji

Refraktometr dedykowany do pomiaru stężenia cukru w brzeczce piwnej, wyrażonego w stopniach Brixa (% Brix) oraz do określenia ciężaru właściwego brzeczki SG (Specific Gravity).

  • Niezastąpiony podczas przygotowywania domowych piw - refraktometr to precyzyjny przyrząd optyczny, który sprawdzi się zarówno u początkujących, jak i bardziej doświadczonych miłośników tworzenia domowych piw. 
  • Do pomiaru stężenia cukru - dzięki temu urządzeniu sprawdzisz procentową zawartość cukru w brzeczce piwnej – w zakresie 0-32% Brix.
  • Do określenia ciężaru właściwego brzeczki - refraktometr służy również do pomiaru ciężaru właściwego brzeczki piwnej w zakresie 1.000-1.130 SG (Specific Gravity). 
  • Łatwy w użyciu - by dokonać kontroli zawartości cukru, wystarczy kropla brzeczki piwnej wyciśnięta bezpośrednio na pryzmat przyrządu.
  • Zapewnia precyzyjny pomiar - refraktometr jest wyposażony w ATC (automatyczną kompensację temperatury) i umożliwia wykonanie pomiarów z dużą dokładnością. 
  • Wygodny i praktyczny - refraktometr jest przenośny i lekki, za jego pomocą można szybko i prosty sposób dokonać potrzebnego pomiaru. 

 

Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją obsługi dołączoną do produktu - i postępuj zgodnie z podanymi zaleceniami dotyczącymi regulacji ostrości, kalibracji przyrządu, badania próbki, czyszczenia pryzmatu i płytki.

 

Jeśli przygotowujesz domowe piwa i chcesz poznać stężenie cukru w brzeczce, to refraktometr pozwoli Ci to zmierzyć w szybki i prosty sposób. Miernik ten pomoże Ci również określić, jaki jest ciężar właściwy brzeczki piwnej - w zakresie 1.000-1.130 SG (Specific Gravity). SG to tzw. gęstość względna, czyli parametr określający w tym przypadku stosunek gęstości badanej brzeczki do gęstości substancji wzorcowej (wody). 

Konstrukcja urządzenia, z wykorzystaniem ATC, czyli automatycznej kompensacji temperatury, zapewni Ci otrzymanie precyzyjnych wyników. Wskazania urządzenia opierają się na badaniu współczynnika refrakcji światła (najprościej mówiąc - zmiany kierunku załamania się światła po pobraniu próbki na pryzmat refraktometru.)

 

Zakres pomiarów: 

  • stężenie cukru: 0~32% w skali Brixa
  • ciężar właściwy: (1.000 -1.130 SG)

Dokładność: +/- 0,1% Brix

Automatyczna kompensacja temperatury (ATC): 10°C ~ 30°C (50°F ~ 86°F) 

 

Zestaw zawiera: 

  • refraktometr
  • pipetkę
  • śrubokręt
  • etui
  • ściereczkę
  • instrukcję obsługi

 

Elementy refraktometru: przezroczysta płytka, pryzmat, śruba do kalibracji, gumowy uchwyt, pierścień regulacji ostrości, okular

17 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane