
4,80 zł
Na stanie
Czym
jest peklosól, inaczej nazywana solą peklową lub peklującą? To nic
innego, jak mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu
sodu (nitrytu), w naszym wyrobie wzbogacona o askorbinian sodu (witaminę
C). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej
barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych
drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Dodatek
antyoksydantu zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując
skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza
przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów
mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli
umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. wędzenia, suszenia oraz
dojrzewania.
Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:
Peklowanie na mokro: do
1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz
ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w
lodówce.
Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso
natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).
Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.
Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu, antyoksydant: askorbinian sodu (0,3%)
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.