Peklosól Vit-C – 400 g

4,80 

Na stanie

SKU: 410020 Kategorie: , ,
  • Domowe wędliny są wyjątkowo smaczne i najczęściej znikają ze stołu w
    oka mgnieniu. Podczas tworzenia nowych receptur oraz kompozycji
    smakowych nie należy zapominać również o wyborze odpowiedniego sposobu
    konserwacji wyrobów wędliniarskich, bo to właśnie dzięki niemu możemy
    cieszyć się nimi dłużej, a także spożywać je w bezpieczny dla zdrowia
    sposób. Jedną z takich skutecznych metod konserwacji jest użycie
    peklosoli. Jakie są największe korzyści z jej stosowania?

  • Utrzymuje bezpieczeństwo mikrobiologiczne – ochroni
    Twoje specjały przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie
    Clostridium botulinum – bakterii jadu kiełbasianego.
  • Wydobywa naturalny kolor z mięsnych wyrobów – łatwo i skutecznie zabezpieczysz swojej wyroby przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy.
  • Do peklowania na sucho i mokro – sam wybierzesz najwygodniejszy dla Ciebie sposób konserwacji mięsa.
  • Prosta do zastosowania – na opakowaniu znajdziesz krótką i czytelną instrukcję użycia. 
  • Bezpieczna dla zdrowia – produkt spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa. 

 

Czym
jest peklosól, inaczej nazywana solą peklową lub peklującą? To nic
innego, jak mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu
sodu (nitrytu), w naszym wyrobie wzbogacona o askorbinian sodu (witaminę
C). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej
barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych
drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Dodatek
antyoksydantu zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując
skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza
przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów
mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli
umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. wędzenia, suszenia oraz
dojrzewania.

 

Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:

Peklowanie na mokro: do
1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz
ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w
lodówce.

Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso
natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).

Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.

 

Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu, antyoksydant: askorbinian sodu (0,3%)

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Peklosól Vit-C – 400 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *