Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 1 kg
Od 10,40 zł
COOBRA VWP 100G - CZYSZCZENIE I DEZYNFEKCJA
20,90 zł
Chmiel Simcoe (USA) granulat 50 g 2024
12,00 zł
Chmiel Styrian Wolf (SLO) 50 g - granulat, 2020
6,50 zł
Zacisk na wąż z płynną regulacją
3,00 zł
Zestaw surowców (słody) - Marcowe (oktoberfest) 12 blg 20 litrów piwa
Od 70,00 zł
Pirosiarczyn turbo - 15g
3,00 zł
Gałkownica łyżka stalowa MISTY do nakładania porcjowania lodów 20 cm
9,00 zł
Wyciskacz do dużych cytrusów z uchwytem/ wyciskarka do soku czarny
9,00 zł
Docisk - sitko do słoików fi 82 - do przetworów, kiszonek i octu
1,90 zł
Wykałaczki do przekąsek bambusowe 9 cm 50 szt.
6,80 zł
Haczyk wieszak na kaloryfer 2 szt.
4,00 zł
Hak do wędzenia S - 150 mm, fi 3 mm
5,00 zł
Mieszanka przypraw do gulaszu 100g
13,56 zł
Jelita baranie 15m na pasku kabanos
19,95 zł
Papryka słodka wędzona 100g
10,00 zł
4,80 zł
Na stanie
Czym
jest peklosól, inaczej nazywana solą peklową lub peklującą? To nic
innego, jak mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu
sodu (nitrytu), w naszym wyrobie wzbogacona o askorbinian sodu (witaminę
C). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej
barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych
drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Dodatek
antyoksydantu zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując
skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza
przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów
mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli
umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. wędzenia, suszenia oraz
dojrzewania.
Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:
Peklowanie na mokro: do
1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz
ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w
lodówce.
Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso
natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).
Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.
Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu, antyoksydant: askorbinian sodu (0,3%)
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.