Moje hobby: Wyrób domowego sera – książka

Książka „Moje hobby: Wyrób domowego sera. Porady i przepisy”

27,50 

Na stanie

SKU: 980019 Kategorie: , ,

Książka „Moje hobby: Wyrób domowego sera. Porady i przepisy”

  • Przepisy i porady, dzięki którym zrobisz pyszne domowe sery – podstawy serowarskiej wiedzy, praktyczne autorskie rady i przepisy na rożnego rodzaju sery – miękkie, półtwarde i twarde, a także na inne produkty mleczne – jogurt, masło, kefir.
  • 38 sprawdzonych przepisów i wskazanie dodatkowych wariantów wykonania – 176 stron, na których Autorzy książki, Artur Nowicki i Jelyo Todorov, prezentują efekty swojej serowarskiej pasji, ucząc samodzielnego robienia pysznych serów.
  • Poradnik napisany w barwny i przystępny sposób – książka zachęca zarówno do rozpoczęcia serowarskiej przygody, jak i do doskonalenia się w sztuce tworzenia serów. Możesz zacząć od wyrobów „łatwych i szybkich”, a następnie przejść do tych, których proces powstawania wymaga nieco większej ilości czasu oraz bardziej złożonych działań.
  • Prosta droga do domowych wersji najlepszych serów – książka krok po kroku poprowadzi Cię przez fascynujący świat wyrobu serów i produktów powstających na bazie mleka. Podane przepisy pozwolą Ci z powodzeniem nawiązać do serów znanych i cenionych, a także wykazać się własną pomysłowością.
  • Dla każdego i w każdej kuchni – przepisy dostosowane są do możliwości domowych hobbystów i pozwalają na realizację działań serowarskich praktycznie w każdej typowej kuchni.
  • Tradycja, kreatywność i praktyczne podejście – książka czerpie z najlepszych tradycji serowarskich, zwłaszcza polskich i bałkańskich (zwłaszcza bułgarskich), łącząc je – na ile to możliwe – z nowatorskim podejściem do receptur, opartym na prostych i łatwych do zastosowania rozwiązaniach.

 

Nowość! Wspaniała książka dla wszystkich miłośników serów, prezentująca fascynujący świat domowego serowarstwa. Autorzy poradnika – Jelyo Todorov i Artur Nowicki połączyli siły, by stworzyć wyjątkowy poradnik o domowym wyrobie serów, a także przetworów mlecznych, takich jak masło, kefir czy jogurt. Jak się okazuje, domowe serowarstwo może być fascynującym hobby także dla posiadaczy małych kuchni, a wykonanie części serów jest naprawdę proste i szybkie. Bardziej ambitni pasjonaci mogą spróbować tworzyć sery wymagające większej ilości czasu i bardziej złożonych czynności, w nagrodę ciesząc się wspaniałymi, dojrzałymi serami, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości przy biesiadnym stole.

Połączenie bułgarskich i polskich tradycji z ogromną pasją, wiedzą i praktycznym podejściem obu Autorów, zaowocowało publikacją, w której każdy miłośnik pysznej i zdrowej domowej kuchni znajdzie masę przydatnych porad oraz przepisy na różnorodne sery i pokrewne produkty mleczne.

Każdy podany przepis został przez autorów sprawdzony i w miarę możliwości na tyle uproszczony, by w domowych warunkach mogły powstać, wyroby z powodzeniem nawiązujące do cenionych produktów z profesjonalnych serowarni.

Jak piszą sami Autorzy – „Serowarstwo jest szczególną pasją, którą obaj praktykujemy i doskonalimy. W wyniku wielu wspólnych i indywidualnych serowarskich działań, prowadzonych z jednej strony przez specjalistę z bogatym zawodowym doświadczeniem w tej dziedzinie, a z drugiej przez pasjonata wyspecjalizowanego w tworzeniu domowych wyrobów, powstały metody i procedury pozwalające na wykonanie w ograniczonej domowej przestrzeni wielu pysznych serów. (…) Wymienialiśmy się uwagami, pomysłami, sprawdzaliśmy tradycyjne przepisy i eksperymentowaliśmy, a każdy udany ser dawał nam nowy, smakowity bodziec do dalszej pracy.”

Książka przekazuje podstawową wiedzę serowarską w sposób prosty i łatwy do przyswojenia – zgodnie z autorskim założeniem przede wszystkim wskazuje drogę i pokazuje możliwości, z których warto korzystać, zwłaszcza jeśli docenia się walory samodzielnie przygotowywanych wyrobów kulinarnych i chce się „od kuchni” poznać serowarskie sekrety. To unikatowe wydawnictwo daje hobbystom doskonałe narzędzie do działań DIY, a zarazem wnosi do świata domowych kulinariów autorskie, inspirujące podejście do sztuki tworzenia własnych serów – zarówno w stylu tych klasycznych, powszechnie znanych, jak i tych bardziej „lokalnych”, a wartych szerszego poznania. Kalejdoskop mlecznych specjałów uzupełniają receptury smakowitych „wariacji” na bazie serów, przepisy na masło, kefir, jogurt… A wszystko to przyprawione entuzjazmem, jaki znaleźć można tylko u prawdziwych pasjonatów i smakoszy, którymi są Autorzy książki.

Na treść poradnika składają się m.in. następujące rozdziały:

  • Krótka historia serów
  • Mleko i produkty mleczne
  • Składniki wykorzystywane w procesie tworzenia sera
  • Pojęcia i procesy związane z wyrobem sera
  • Akcesoria do serów
  • Od mleka do sera
  • Przepisy na sery miękkie (w tym sery i serowe smakołyki – szybkie i proste oraz sery pleśniowe)
  • Przepisy na sery półtwarde i twarde
  • Inne produkty mleczne

 

Gorąco zachęcamy do lektury i rozpoczęcia serowarskiej przygody. Książka doskonała także na prezent!

  • ISBN 978-83-956431-7-0
  • 176 stron, papier kredowy
  • oprawa zintegrowana ze skrzydełkami i folią błysk
  • format: 210×148 mm
  • tekst z barwnymi autorskimi zdjęciami
  • wydanie pierwsze – 2022 r.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Moje hobby: Wyrób domowego sera – książka”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *