Glukoamylaza – 4 g

10,00 

Na stanie

Kategoria:

Glukoamylaza – enzym scukrzający. Służy do przygotowania zacieru z ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu itp.

Sposób użycia: W naczyniu podgrzej wodę do temperatury 85-95°C, dodaj śrutę wybranego zboża w proporcji: 1 kg śruty na 3-4 L wody. Dokładnie wymieszaj, a po 15-30 minutach dodaj alfa-amylazę (405120) w ilości 0,9 g na 1 kg śruty, w celu upłynnienia skrobi.
Utrzymuj temperaturę mieszaniny na poziomie 95°C w ciągu 1 godziny, stale mieszając. Roztwór powinien mieć pH 4,0-4,5. Po tym czasie zostaw zacier do wystudzenia, by osiągnął temperaturę 60°C i dodaj glukoamylazę w ilości 1,1 g na 1 kg śruty, w celu rozłożenia na cukry proste.
Utrzymuj temperaturę mieszaniny przez 1,5 godziny. Poziom scukrzenia powinien wynosić około 15°Blg. Roztwór należy wystudzić do 30°C. Dodaj saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, np. TurboWHISKEY (403160), a następnie tak przygotowany zacier poddaj fermentacji przez okres 3-7 dni, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu drożdży.

W przypadku wydzielania znacznej ilości piany polecamy dodać Odpieniacz (405140) – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Skład: glukoamylaza
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Glukoamylaza – 4 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *