Pekla do kiełbasy krakowskiej – 115 g

Pekla do kiełbasy krakowskiej to mieszanka, dzięki której możesz cieszyć się zdrowymi, aromatycznymi i smacznymi wędlinami przygotowywanymi we własnej kuchni!

7,30 

Na stanie

SKU: 410027 Kategorie: , ,
  • Prosta w użyciu – łatwo i szybko przygotujesz wyśmienite parzone lub wędzone kiełbasy, wydobędziesz z nich wyjątkowy, tradycyjny smak.
  • Jeden produkt, dwie możliwości obróbki – użyjesz go do wędzenia lub parzenia Twojej kiełbasy – samodzielnie zdecyduj, na jaki rodzaj obróbki mięsa masz ochotę!
  • Tradycyjnie skomponowana mieszanka –
    znajdziesz w niej moc przypraw m.in.: kolendrę, pieprz biały, czosnek
    granulowany, ziele angielskie oraz kminek, które zapewnią doskonały i
    wyjątkowy aromat domowym przysmakom.
  • Skutecznie zabezpiecza mięsne wyroby – dzięki substancji peklującej Twoje kiełbasy zachowają nie tylko piękny kolor, ale także będą stabilne mikrobiologicznie.
  • Wydajne opakowanie – 115 g peklosoli wystarczy Ci na przygotowanie aż 5 kg kiełbasy krakowskiej.

Peklowanie
mięs przy użyciu naszej nowej pekli to czysta przyjemność. Łatwo i
szybko przygotujesz wyśmienite parzone lub wędzone kiełbasy,
wydobędziesz z nich wyjątkowy, tradycyjny smak. Nasza pekla sprawi
również, że Twoje mięsne wyroby będą stabilne mikrobiologicznie. Zawarte
w mieszance zioła m.in.: kolendra, pieprz biały, czosnek granulowany,
ziele angielskie oraz kminek, zapewnią im dodatkowo doskonały i
wyjątkowy aromat. Stosując peklosól do kiełbasy krakowskiej sprawisz, że
Twoje mięso pozostanie apetycznie różowe, będzie kusić biesiadników
atrakcyjnym wyglądem. Opakowanie 115 g wystarczy na przygotowanie aż 5
kg kiełbasy krakowskiej.

Wypróbuj nasz sprawdzony, tradycyjny przepis na 5 kg kiełbasy krakowskiej:

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 2 kg łopatki
  • 1 kg mięsa z szynki
  • 0,8 kg wołowiny
  • 0,5 kg boczku
  • 1 op. Pekli do kiełbasy krakowskiej

Przygotowanie:

Pozbawione
błon i tłuszczu mięso pokrój w kostkę ok. 2-4 cm. Wołowinę i boczek
zmiel przez najdrobniejsze sito maszynki. Wołowinę wyrabiaj osobno z 0,5
L zimnej wody, aż do uzyskania białego kleiku. Pozostałe mięso zmiel
przez sito o oczkach 8-12 mm. Całość wymieszaj, dodaj zawartość saszetki
i dokładnie wyrabiaj. Osłonki białkowe namocz, następnie napełnij
ciasno farszem i postaw na min. 8 h w temp. pokojowej, w celu wysuszenia
i dobrego osadzenia się mięsa (możesz zastosować nadmuch zimnego
wentylatora). Tak przygotowane kiełbasy wędź w temperaturze 50-60°C
przez ok. 3 h, a następnie sparz wkładając mięso do wody o temp.
75-80°C. Parz do uzyskania wewnątrz batonu 68°C. Proces wędzenia można
pominąć, a batony sparzyć bezpośrednio po obsuszeniu i ułożeniu się
mięsa wewnątrz osłonek.

Składniki: sól niejodowana, przyprawy (kolendra, pieprz biały, czosnek granulowany, ziele angielskie, kminek, azotyn sodu.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Pekla do kiełbasy krakowskiej – 115 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *