Nowy produkt

972 Przedmioty

Tani zestaw do robienia piwa - 23 litry

125,00 zł

Więcej informacji

W produkowaniu piwa nie ma nic trudnego!!!
Tutaj nie trzeba żadnych skomplikowanych urządzeń lub czynności, wystarczy około 20 litrów wody, cukier i odrobina cierpliwości, a w zamian otrzymasz do 23 litrów znakomitego piwa, które nie zawiera chemicznych dodatków, a jego smakiem będziesz mógł zachwycić nie tylko domowników. Robienie piwa jest znacznie prostszym i mniej czasochłonnym zajęciem niż produkowanie wina!!!
Zrób sobie piwo jakie lubisz
, wystarczy że wybierzesz jeden z dostępnych naszym sklepie zestawów
.

Zestaw zawiera:


Pojemnik fermentacyjny

Pojemnik zamykany jest szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnejPojemniki te dają również możliwość zamontowaniakątowej rurki fermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, w jego górnej części. Pozwala to na prowadzenie fermentacji w kilku pojemnikach jednocześnie, stawiając je jeden na drugim.
Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu z produktami spożywczymi.
Pojemniki są odporne na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.
Użytkowanie:
W celu ułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnie ciągnąć za uchwyt, wsunąć w powstałą szczelinę np.: trzonek łyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegu pojemnika.
Nie zaleca się czyszczenia pojemników szorstkimi myjkami, aby nie porysować ich powierzchni, które mogłoby stać się siedliskiem zakażeń.
UWAGA: Naczynia te można dodatkowo doszczelnić smarując brzegi pojemnika wazeliną lub olejem jadalnym.

  

Kran do poj.fermentacyjnego 3/4

Kran montuje się w dolnej części pojemnika fermentacyjnego. Służy do zlewania uwarzonego piwa lub przefermentowanego wina do butelek lub innego naczynia.
Kran po zamontowaniu może być bez problemu obrócony na bok (dwie silikonowe uszczelki zapewniają jego szczelność), co ułatwia przechowywanie pojemników na płaskiej powierzchni.

 

Rurka fermentacyjna PCV - plastikowa

Rurki plastikowe
- wykonane z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego się
w korkach gumowych do balonów.
Charakterystyka produktu: :
Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atest PZH.
Użytkowanie:
Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.
Dzięki przesuwającemu się słupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu, co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia.
UWAGA:
w przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce, wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą.
 

Winomierz (cukromierz)(BLG)do pomiaru cukru i alkoholu


Charakterystyka produktu: :
Głównymi elementami miernika są:
probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt
Zakres:
od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu))
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg -
obszar różowy
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg –
obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale -
obszar zielony
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy

  termometr ciekłokrystaliczny

Miarka do cukru

Niezwykle przydatne urządzenie służące do dokładnego odmierzenia dawki cukru dodawanego do butelek z piwem przed drugą fermentacją. Miarka odmierza 2, 4 lub 6g dla ułatwienia oznaczona jest pojemnościami butelek podanymi w litrach.

 

Zestaw surowców do wyrobu 23 litrów piwa

Lager

Lager.jpg

Piwo jasne pełne o lekkim, orzeźwiającym smaku, złotawo- słomkowym odcieniu i koronkowo białej pianie. Delikatny zapach kwiatowy łączy się z subtelnym smakiem słodu i aromatycznego chmielu. Wspaniały przykład tradycyjnego australijskiego piwa wyprodukowanego z najwyższej jakości jęczmienia i tasmańskiego chmielu. Najlepiej na świecie sprzedający się zestaw do produkcji piwa domowego. Najbardziej popularnymi w naszym kraju australijskim piwem typu lager jest Foster's kosztujący niestety około 5zł za butelkę 0,5 l. :( Na naszej aukcji kupisz zestaw produktów dzięki któremu takie piwo sporządzisz za rewelacyjną cenę trochę ponad 1zł za półlitrową butelkę.
Piwo typu Lager najbardziej odpowiada naszym rodzimym produkcją:
Tyskie, Żywiec, Lech, Tatra, Okocim...

Barwa:
9-10 EBC. Goryczka: 35-39 IBU.
Zawartość alkoholu w gotowym piwie około 5,2%. Zalecana temperatura fermentacji: 18-25°C.

UWAGA: Zestawy są pakowane w szary karton

 

4 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane