Zakwas chlebowy żytni z ziarnami i drożdżami 24 g

4,50 

Brak w magazynie

Kategoria:

Zak

Zalety stosowania zakwasu:

– lepsza przyswajalność pieczywa,

– delikatny smak,

– chrupiąca skórka,

– ładniejszy kolor pieczywa,

– soczysty miękisz,

– wydłużona świeżość pieczywa.

– na 500 g mąki

Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem żytnim z ziarnami.
Składniki na chleb: 350 ml letniej wody, 350 g mąki pszennej typu 500 – 750, 150 g mąki żytniej typu 720, 1 op. Zakwasu chlebowego żytniego z ziarnami, drożdżami i słodem (zakwas z ziarnami i drożdże), 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ok. 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru. 

Piekarnik: Z wymienionych składników wyrób ciasto do uzyskania masy o elastycznej konsystencji. Pozostaw na min. 1 godz. w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie przełóż do formy. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupką skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C. 

Automat do wypieku chleba: Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godzinach. UWAGA! Nie dosypuj mąki. Ciasto powinno być klejące.

Składniki: wysuszony zakwas żytni 33,4% (zmielone produkty żytnie, ekstrakt słodu jęczmiennego, kultury starterowe zakwasu) z ziarnami 33,3% (słonecznik 15%, siemię lniane, czarnuszka 6%), drożdże 33,3% (suszone drożdże S. cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu)

Masa netto: 24 g

Nie do bezpośredniego spożycia.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Na terenie zakładu pakującego wykorzystywane są produkty alergenne: gorczyca, seler, soja, sezam, gluten, orzechy.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Zakwas chlebowy żytni z ziarnami i drożdżami 24 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *