Chmiel aromatyczny Saaz (Zatecki) (CZ) 100g - granulat 2024
14,00 zł
Kula na chmiel 9cm
27,00 zł
Chmiel Centennial (USA) granulat 30 g 2023
8,50 zł
Chmiel Cascade (PL) 50g - granulat T-90 2024
5,50 zł
Słód czekoladowy jasny (350-450 EBC) 1kg
Od 8,10 zł
PODPIWEK 100G
6,00 zł
Zestaw surowców (słody) - DRY STOUT 10 litrów piwa
Od 32,00 zł
Cukromierz przyrząd pomiarowy, niezbędny przy nastawianiu domowych piw, win i innych trunków. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób zmierzysz zawartość cukru w badanym płynie.
10,00 zł
Na stanie
Winomierz
z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego
określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub
brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach
Ballinga (°Blg) – 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku
(moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również
moc wina.
Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z
tworzywa, dlatego w przeciwieństwie do szklanych odpowiedników jest
nietłukąca.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami
zakresy zalecanych początkowych i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz
brzeczce piwnej – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy
tabel:
– obszar bordowy (22 – 25°Blg) – początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)
– obszar żółty (15 – 22°Blg) – początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)
– obszar bursztynowy (9 – 11°Blg) – początkowe stężenie, piwo
– obszar zielony (0 – 2°Blg) – końcowe stężenie piwo
– obszar czerwony(-2 – 0°Blg) – końcowe stężenie, wino
Sposób
użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w
probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się
unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.
Ponieważ
urządzenia skalowane są w temperaturze 20°C, zaleca się dokonywanie
odczytu w tej samej temperaturze, co ułatwia umieszczony w winomierzu
termometr. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają
się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w
20°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny.
Wykonanie pomiaru zawartości cukru:
W
celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn
pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna
być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie
dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.
Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.
Planowanie mocy wina:
1°Blg
odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L moszczu. Dodatek 1 kg cukru
zwiększa objętość moszczu o 0,6 L. Przed rozpoczęciem fermentacji
stężenie cukru w moszczu nie powinno przekraczać 22°Blg. Przypuśćmy, że
odczyt na skali miernika wyniósł 16°Blg, z moszczu o takiej zawartości
cukru uzyskuje się wino o mocy około 7,3%. Chcąc uzyskać wino
zawierające 13% alkoholu, moszcz powinien zawierać 260 gramów cukru na
litr. Wymagany dodatek wynosić będzie 260 – 160 = 100 g/L. Aby sprostać
warunkowi nieprzekroczenia stężenia cukru w moszczu powyżej 22°Blg,
wymaganą ilość cukru należy dodawać w trzech równych porcjach: pierwszą –
przed rozpoczęciem fermentacji, drugą i trzecią – np. w 7-mym i 12-tym
dniu fermentacji.
Badanie brzeczki piwnej :
Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
W skład zestawu wchodzi:
– probówka z tworzywa
– korek do probówki
– areometr z termometrem
Zakres: od 0 do 30°Blg
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.