Winomierz (cukromierz) z termometrem w nietłukącej probówce

Cukromierz przyrząd pomiarowy, niezbędny przy nastawianiu domowych piw, win i innych trunków. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób zmierzysz zawartość cukru w badanym płynie.

10,00 

Na stanie

SKU: 405562 Kategorie: ,
  • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu – areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg.
  • Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany
    z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie
    potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
  • Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
  • Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
  • Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach.
  • Termometr w środku areometru – dzięki
    praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka
    kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań.

Winomierz
z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego
określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub
brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach
Ballinga (°Blg) – 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku
(moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również
moc wina. 

Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z
tworzywa, dlatego w przeciwieństwie do szklanych odpowiedników jest
nietłukąca.

 Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami
zakresy zalecanych początkowych i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz
brzeczce piwnej – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy
tabel:

– obszar bordowy (22 – 25°Blg) – początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)

– obszar żółty (15 – 22°Blg) – początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)

– obszar bursztynowy (9 – 11°Blg) – początkowe stężenie, piwo

– obszar zielony (0 – 2°Blg) – końcowe stężenie piwo

– obszar czerwony(-2 – 0°Blg) – końcowe stężenie, wino

Sposób
użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w
probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się
unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

Ponieważ
urządzenia skalowane są w temperaturze 20°C, zaleca się dokonywanie
odczytu w tej samej temperaturze, co ułatwia umieszczony w winomierzu
termometr. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają
się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w
20°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny.

Wykonanie pomiaru zawartości cukru:

W
celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn
pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna
być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie
dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.

Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

Planowanie mocy wina:

1°Blg
odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L moszczu. Dodatek 1 kg cukru
zwiększa objętość moszczu o 0,6 L. Przed rozpoczęciem fermentacji
stężenie cukru w moszczu nie powinno przekraczać 22°Blg. Przypuśćmy, że
odczyt na skali miernika wyniósł 16°Blg, z moszczu o takiej zawartości
cukru uzyskuje się wino o mocy około 7,3%. Chcąc uzyskać wino
zawierające 13% alkoholu, moszcz powinien zawierać 260 gramów cukru na
litr. Wymagany dodatek wynosić będzie 260 – 160 = 100 g/L. Aby sprostać
warunkowi nieprzekroczenia stężenia cukru w moszczu powyżej 22°Blg,
wymaganą ilość cukru należy dodawać w trzech równych porcjach: pierwszą –
przed rozpoczęciem fermentacji, drugą i trzecią – np. w 7-mym i 12-tym
dniu fermentacji.

Badanie brzeczki piwnej : 

Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

W skład zestawu wchodzi:

– probówka z tworzywa

– korek do probówki

– areometr z termometrem

Zakres: od 0 do 30°Blg

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Winomierz (cukromierz) z termometrem w nietłukącej probówce”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *