330143

Nowy produkt

6 Przedmioty

Generator dymu dragON Jet 1 z pompką elektryczną

288,00 zł

Więcej informacji

Generator dymu (dymogenerator) na miarę potrzeb pasjonatów domowych wyrobów wędzarniczych, poszukujących możliwości tworzenia pysznych i aromatycznych mięs, ryb czy serów - przygotowanych bez kompromisów i zdrowszych, bo bez zbędnych chemicznych dodatków. Zastosowanie generatora dymu zapewnia doskonałą jakość i wydajność procesu wędzenia. Z tym innowacyjnym dymogeneratorem wędzenie na zimno oraz na ciepło/gorąco będzie efektywnym, a zarazem stylowym sposobem na profesjonalne wędzenie. 

Generator możesz zamontować zarówno do wędzarni dużej, jak i małej. Testy przeprowadzono z wędzarnią o poj. 300 L.

  • Uniwersalny generator dymu wykonany ze stali nierdzewnej, do każdej wędzarni - ten solidny i odporny na różne warunki atmosferyczne dymogenerator można zamontować do wędzarni stalowej, drewnianej czy murowanej. 
  • Innowacyjna dysza generatora dymu - jej konstrukcja z odpowiednio ściętymi zakończeniami, specjalną rurką kątową oraz podłączana pompka zapewniają idealne, równomierne wdmuchiwanie dymu do wędzarni oraz wysoką wydajność przy niskim zużyciu zrębków. Dysza wprowadzana jest do wędzarni pod kątem zwiększającym przepływ dymu i pozwala zminimalizować gromadzenie się osadu zapychającego typowe rurki podczas wyżarzania zrębków. Pompka wtłaczająca powietrze podłączana jest za pomocą wężyka do zintegrowanej z dyszą rurki kątowej.
  • Prosty montaż i demontaż - zastosowane rozwiązania konstrukcyjne pozwalają na szybkie i łatwe połączenie generatora z wędzarnią oraz przygotowanie go do pracy (a także zdemontowanie). Jednocześnie zapewniona jest odpowiednia szczelność urządzenia podczas wytwarzania dymu wędzarniczego.
  • Pojemny korpus (tuba) - pozwala na umieszczenie w generatorze ok. 450 g zrębków wędzarniczych (kaliber 8-12). Taka ilość zrębków pozwala na kilka godzin wędzenia, bez konieczności dosypywania zrębków.
  • Łatwe czyszczenie - dymogenerator można z łatwością rozebrać i wyczyścić, bez konieczności odkręcania jego podstawy od wędzarni i bez używania jakichkolwiek narzędzi.
  • Wydajna elektryczna pompka z regulacją przepływu powietrza, optymalizująca efektywność spalania zrębków - zapomnij o zawieszaniu się zrębków! Dzięki umieszczeniu pompki na dedykowanej podstawie montażowej, wibracje generowane przez pompkę są bezpośrednio przenoszone na komorę spalania, poprawiając osypywanie się zrębków w procesie ich wyżarzania. Wydajność pompki można regulować pokrętłem, dostosowując ilość dymu do potrzeb i objętości wędzarni.

Patent firmy Browin.

Generator dymu wyprodukowano w Polsce. 

Generator można montować z obu stron wędzarni, zależnie od potrzeb.

Generator dymu wyposażony jest w elektryczną, czarną pompkę o mocy 5 W i wydajności 2x3,5 L/min.

Pompkę możesz zastosować nie tylko w procesie wędzenia, ale także w akwarystyce. Doskonale sprawdzi się do napowietrzania akwariów o różnych pojemnościach (zapewniając wydajność 420 L/h).

Przemyślana, opatentowana konstrukcja pozwoliła na połączenie niewielkich gabarytów generatora z wysoką wydajnością przy niskim zużyciu zrębków i możliwością regulowania ilości wytwarzanego dymu za pomocą pompki – odpowiednio do potrzeb i pojemności komory wędzarniczej. Generator dymu został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu może być używany do wędzenia przy różnych warunkach pogodowych. Korpus (cylinder zasypowy) zamykany jest drewnianym wieczkiem, które zapewnia właściwą cyrkulację dymu i zabezpiecza zrębki w procesie ich wyżarzania – m.in. przed kroplami deszczu. Długi wężyk (4 m) można przycinać na odcinki potrzebne do połączenia pompki z dyszą dymogeneratora.

Zasypanie generatora do pełna pozwala dostarczać dym do wędzarni w sposób ciągły przez około 3-4 godziny, bez konieczności dosypywania zrębków. Do dymogeneratora można stosować zrębki o różnej gradacji, jednak zalecamy zrębki o stopniu rozdrobnienia (kalibrze) 8-12 mm, co pozwoli na uzyskanie najlepszego efektu zadymienia wewnątrz wędzarni.

Innowacyjna dysza generatora dymu - jest krótsza niż w typowych modelach i z obu stron ścięta - na jednym końcu pod takim kątem, który ułatwia wydostawanie się dymu w wędzarni, a na drugim pod takim, który zabezpiecza dyszę przed zapychaniem się zrębkami. Dysza wprowadzana jest do wędzarni pod odpowiednim kątem, zwiększającym przepływ dymu z wyżarzanych zrębków. Dysza przechodzi tylko przez część komory spalania zrębków, co pozwala na idealne zasysanie dymu, a jednocześnie odpowiednio chroni dyszę przed zapychaniem się podczas wyżarzania się zrębków.

Zastosowanie wydajnej pompki i umieszczenie jej na odpowiednio wydłużonej podstawie dymogeneratora pozwala przenosić wibracje z pompki na korpus komory zasypowej, poprawiając osypywanie się zrębków w procesie ich wyżarzania i zwiększając efektywność wędzenia. Precyzyjne ustawienie ilości generowanego dymu pozwala uniknąć przekwaszenia wyrobów. Pompka podłączana jest za pomocą wężyka do specjalnej, zintegrowanej z dyszą rurki, przez którą wtłaczane jest powietrze. Rurka pełni ponadto rolę konstrukcyjną - wchodzi w wycięcie podstawy, zapewniając idealne ustawienie dyszy względem wędzarni i korpusu generatora. 

Za pomocą zaworka w zestawie przyłączeniowym można bardzo łatwo i precyzyjnie regulować ilość dymu kierowanego do komory wędzarni.

Konstrukcja dymogeneratora umożliwia jego łatwy i szybki montaż oraz demontaż, a także bardzo ułatwia czyszczenie. Urządzenie można z łatwością rozebrać i wyczyścić, bez konieczności odkręcania jego podstawy od wędzarni i bez używania jakichkolwiek narzędzi. Wystarczy wysunąć dyszę z korpusu generatora, przekręcić korpus pojemnika zasypowego i zdjąć go z podstawy, z którą jest stabilnie łączony za pomocą zaczepów i dopasowanych do nich otworów w podstawie. Rozwiązanie to zapewnia odpowiednią szczelność, jednocześnie stabilizując korpus w podstawie. 

Otwory umieszczone w dolnej części korpusu generatora pozwalają na łatwe rozpalenie zrębków i zapewniają odpowiedni dopływ tlenu.

W ofercie Browinu znajdziesz zrębki dedykowane do danego rodzaju produktów, które idealnie sprawdzą się do wędzenia mięs, ryb czy serów.

Przed użyciem generatora dymu należy zapoznać się z instrukcją jego obsługi dołączoną do zestawu. Należy również zapoznać się z instrukcją podłączenia i użytkowania pompki dragON Air, znajdującą się w oddzielnym opakowaniu pompki.

Czyszczenie: Po każdym wędzeniu wyczyść generator, zwłaszcza wewnątrz, aby był w pełni gotowy do kolejnego użycia i zapewniał prawidłowy przepływ dymu wędzarniczego. Nie używaj ostrych narzędzi, które mogłyby uszkodzić elementy urządzenia.

Elementy zestawu: 

  • wieczko drewniane
  • cylinder (korpus zasypowy) generatora dymu ze stali nierdzewnej 304
  • pompka elektryczna (5 W)
  • dysza dymogeneratora z rurką kątową
  • podstawa montażowa ze stali nierdzewnej
  • zestaw przyłączeniowy (trójnik, zaworek, wężyki silikonowe)
  • podkładka nierdzewna M8 - 4 szt.
  • śruba nierdzewna M8x40 - 2 szt. (do grubości ścianki 3 cm, w przypadku większych grubości wymagane jest dobranie odpowiednich śrub)
  • nakrętka nierdzewna M8 - 2 szt. 
  • instrukcja obsługi
  • opakowanie zrębków wędzarniczych

Wymiary generatora dymu po złożeniu:

  • wysokość: 334 mm
  • szerokość: 152 mm
  • długość: 313 mm

Porada - jaką metodę wędzenia wybrać?

Metody wędzenia:

  • wędzenie na zimno
  • wędzenie na ciepło/gorąco
  • wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ)

Wędzenie na zimno: Odbywa się zazwyczaj w temp. do 25⁰C i trwa od kilku godzin do 14 dni. W zależności od potrzeb stosuje się odpowiednią gęstość dymu. Zazwyczaj prędkość jego przepływu powinna mieścić się w granicach 6-15 m/min. Ten sposób wędzenia stosuje się głównie do produktów, które mają być długo przechowywane lub dojrzewać, gdyż dym wnika w produkt głęboko i powoli go konserwuje. Wędzonki poddane tej metodzie obróbki schną równomiernie. Wędzenie na zimno daje również doskonały efekt przy dojrzewaniu długoterminowym. 

Wędzenie na ciepło/gorąco: Jest to oddziaływanie na produkt dymem o temp. powyżej 25⁰C. Można tutaj mówić o dwóch przyjętych górnych granicach temperaturowych: wędzenie do ok. 45⁰C nazywamy wędzeniem na ciepło, a do 60⁰C wędzeniem na gorąco. W przypadku wędzenia na gorąco produkty możemy podpiec w samej wędzarni, podnosząc temperaturę w komorze wędzarniczej nawet do 80-90⁰C. 

Wędzenie z podpiekaniem: W przypadku podpiekania można odłączyć generator dymu i oddziaływać na produkt tylko samą temperaturą. 

Bez względu na to, jaki typ wędzenia wybierzesz, pamiętaj, że jest to proces końcowy, a podstawą jest odpowiednie przygotowanie wyrobów do wędzenia oraz bardzo dobre ich osuszenie przed wędzeniem (ewentualnie dosuszenie w wędzarni). To etap kluczowy, który pozytywnie wpływa na jakość wędzonek oraz zapobiega ich zakwaszeniu.

2 innych produktów w tej samej kategorii:

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane