
Trawa cytrynowa w piwie: podobnie jak chmiel aromatyczny, dodaje się albo do kotła na koniec gotowania brzeczki, albo do fermentora w ostatniej fazie fermentacji cichej (analogia do „chmielenia na zimno”). Podobnie jak w przypadku chmielenia na zimno, dodatek do fermentora daje silniejszy efekt, ale niesie też ryzyko infekcji. Można też przygotować dekokt (herbatę, wywar) z przyprawy i dodać ją w fazie butelkowania.
3,20 zł
Na stanie
Trawa cytrynowa suszona to bardzo popularna przyprawa kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się przyjemnym cytrynowym smakiem i aromatem – co ciekawe pozbawionym silnej kwasowości cytryny. Idealny, odświeżający dodatek do aromatyzowania herbaty, sosów zup, marynat, mięs, warzyw, likierów, kompotów czy piwa.
Herbata: w zależności od preferencji około 1-2 łyżeczki na szklankę (zamiast cytryny).
Trawa cytrynowa w piwie: podobnie jak chmiel aromatyczny, dodaje się albo do kotła na koniec gotowania brzeczki, albo do fermentora w ostatniej fazie fermentacji cichej (analogia do “chmielenia na zimno”). Podobnie jak w przypadku chmielenia na zimno, dodatek do fermentora daje silniejszy efekt, ale niesie też ryzyko infekcji. Można też przygotować dekokt (herbatę, wywar) z przyprawy i dodać ją w fazie butelkowania.
Opakowanie zawiera: 20 g trawy ciętej 4 mm.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.