Siatka do wędzenia serów – 3 m

Niezastąpiona w kuchni, posłuży Ci podczas produkcji domowych serów, a także wędzenia, parzenia, pieczenia, suszenia i dojrzewania różnych rodzajów mięs.

7,50 

Na stanie

SKU: 411402 Kategorie: , ,
  • O uniwersalnym splocie – idealna do serowarstwa, jak również do: wędzenia, parzenia, pieczenia, suszenia oraz dojrzewania mięs.
  • Bezpieczna w użyciu – podczas produkcji sera skrzep nie wydostaje się na zewnątrz.
  • Wygodna i praktyczna – siatka o długości 3 m, którą można ciąć wedle potrzeb.
  • Wytrzymała termicznie – do pieczenia (w temperaturze do 220°C, do 120 minut) oraz parzenia (w temperaturze do 125°C, do 120 minut).
  • Potwierdzona jakość – posiada atest PZH, użyty materiał nie wpływa na smak i zapach wyrobów.


Siatka o uniwersalnym splocie – niezastąpiona wśród akcesoriów do produkcji domowych serów. Doskonale sprawdzi się nie tylko w serowarstwie i do wędzenia produktów, ale może być także wykorzystana do pieczenia (w temperaturze do 220°C, do 120 minut) oraz parzenia (w temperaturze do 125°C, do 120 minut). Niezwykle bezpieczna w użyciu – robiąc domowe sery masz pewność, że skrzep nie wydostanie się na zewnątrz. Użyty do produkcji siatki materiał nie wpływa na smak i zapach wyrobów.


Przepis na domowy ser wędzony


Składniki na 1 kg sera:

  • 10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego
  • 11 kropel mikrobiologicznej podpuszczki do sera strong
  • 2 g chlorku wapnia


Przepis:

  1. Chlorek wapnia rozpuść w 50 ml letniej wody i połącz go z mlekiem podgrzanym do 38-40°C.
  2. Rozpuść podpuszczkę w 50 ml letniej wody i pozostaw na godzinę. Kiedy wytworzy się zwarty skrzep, pokrój go w kostkę o boku 1 cm oraz odstaw na 10-15 min. Wytworzoną masę serową przełóż do formy, odciskając delikatnie serwatkę.
  3. W garnku podgrzej wodę do 75°C, podziel masę serową tak, by porcje mieściły się w dłoni – kilkakrotnie je wyparzając. Po każdym parzeniu porcje odciśnij, by pozbyć się jak największej ilości serwatki. Kiedy konsystencja sera zacznie przypominać zwartą masę plastyczną, uformuj ją i włóż w siatkę serowarską.
  4. Przygotuj solankę: na każdy 1 L wody dodaj 180 g soli, a następnie umieść w niej na 12 godz. schłodzony ser. Po wyjęciu z solanki ser delikatnie osusz, a następnie poddaj procesowi wędzenia, najlepiej zimnym dymem – w temperaturze do 35-40°C, przez 2-3 godz.
  5. Gotowe!


Wyrusz w kulinarną przygodę z siatką serowarską Browin …bo domowe jest lepsze!

Uwaga: siatka po rozciągnięciu uzyskuje wymiar deklarowany przez producenta.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Siatka do wędzenia serów – 3 m”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *