
Przygotowujesz domowe mięsa? Ich smak, wygląd i trwałość zapewnisz stosując saletrę potasową.
3,90 zł
Na stanie
Saletra potasowa – do
peklowania każdego rodzaju mięsa. Saletra potasowa to azotan potasu
(KNO₃) – bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania
mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa to obok soli
kuchennej jeden z ważniejszych dodatków stosowanych przy peklowaniu
mięs, gwarantujący nie tylko przedłużenie trwałości, ale i zachowanie
różowej barwy mięsa. Jak to możliwe?
W pierwszym etapie peklowania
(zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z
saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w
mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż
zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z
mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę
mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej
barwie.
Saletra potasowa – dlaczego warto?
Użycie saletry potasowej podczas przygotowywania domowych wędlin gwarantuje:
Polędwiczki dojrzewające – Przepis na 1 kg
Składniki zalewy:
Przygotowanie:
Oczyść
polędwiczki, włóż je do zalewy i pozostaw na 24 godziny w temperaturze
pokojowej. Następnie przenieś do lodówki na 5 dni. Wyjmij, osusz i obsyp
mieszanką ziół (czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, majeranek,
tymianek). Susz w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Jeśli chcesz,
wędź zimnym dymem przez 8 godzin, a potem dojrzewaj w temperaturze
poniżej 20°C przez 4 dni. Gdy polędwiczki stracą około 30% wagi, zapakuj
je próżniowo i pozostaw na co najmniej miesiąc.
Składniki: azotan potasu, substancja przeciwzbrylająca: hydroksywęglan magnezu.
Uwaga!
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.