Brak produktów
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Z melasy możemy wyprodukować prawdziwy RUM.
Melasa może zastąpić biały cukier, miód, konfitury czy słodzik. Stosowana jest do wyrobu alkoholu, drożdży piekarniczych, ciast, tortów i pierników, można ją dodawać do marynat czy sosów. Pasuje do jogurtu, twarogu, naleśników, ryżu. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce, poprawiając kondycję skóry i włosów.
Ekologiczna melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom popularnie nazywana czarnym złotem.
Ze względu na to, że jest bardzo słodka wystarczy użyć jej niewiele, aby uzyskać odpowiednio słodki smak.
Zaleca się spożywać 1 łyżkę melasy dziennie
Melasa jest polecana dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym i również sportowcom, stanowi bogate źródło żelaza niehemowego (trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego).
Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem metabolizmu człowieka. Przede wszystkim wspomagają proces uwalniania energii z węglowodanów, tłuszczów i białek, które przyjmujemy z pokarmem, a więc biorą udział w metabolizmie. Wspomagają układ nerwowy, pozytywnie oddziałują na samopoczucie i na pamięć, wpływają na pracę układu krwionośnego, uczestniczą w procesach utleniania. Witaminy z grupy B pełnią funkcję koenzymów. Koenzymy to niebiałkowe składniki białek, które są potrzebne do ich aktywności. Niedobór tych witamin prowadzi do złej kondycji skóry i pogorszenia stanu włosów, może się objawiać ich nadmiernym wypadaniem i łamliwością.
Melasa zawiera dwa bardzo ważne składniki, dzięki którym układ odpornościowy może działać znacznie sprawniej. Mowa o polisacharydzie beta glukanie oraz o kwasie pantotenowym (witamina B5). Beta glukan uaktywnia makrofagi, które są podstawowymi komórkami układu odpornościowego. Z kolei kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał. Ekstrakt z trzciny cukrowej pozwala zregenerować warstwę maziową kości znajdującą się w torebkach stawowych, umożliwiając im prawidłową pracę. Melasa z trzciny cukrowej jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Znalazła zastosowanie w produkcji balsamów do ciała. Skutecznie leczy choroby skórne, trudno gojące się wrzody i rany spowodowane oparzeniami.
Badania dowiodły
Z badań nad melasą wynika, że obniża ona poziom złego cholesterolu LDL, natomiast według australijskich naukowców może być pomocna w odchudzaniu – w trakcie badań na gryzoniach okazało się, że te, które były karmione tłustą karmą z dodatkiem melasy, znacznie mniej przybrały na wadze od tych karmionych samym tłuszczem. Stało się tak, ponieważ dzięki melasie ich organizm wchłonął mniej kalorii podczas trawienia. Spożywanie melasy zaleca się w anemii.
Zastosowanie w kosmetyce:
– maseczka do twarzy/szyi/dekoltu: zmieszaj łyżeczkę melasy z odrobiną wody. Nałóż na skórę, odczekaj 10 min i zmyj. Skóra stanie się nawilżona, odżywiona i gładka.
-peeling do całego ciała: zmieszaj łyżkę melasy, garść soli, garść cukru oraz garść drobno zmielonej kawy. Dodaj oliwę z oliwek lub inny olej. Wmasuj w ciało podczas kąpieli.
– do kąpieli: wlej kilka łyżek melasy do wanny (woda zabarwi się na brązowy kolor)
– maska na włosy: zmieszaj łyżkę melasy z całym jajkiem, oliwą z oliwek, jogurtem naturalnym, roztartym bananem lub awokado. Przygotowaną maskę nałóż na włosy na co najmniej 30 min, zmyj.
12,87 zł
5,00 zł
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w...
36,13 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej...
36,13 zł
9,00 zł
8,50 zł
6,44 zł
4,60 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...