Brak produktów
Nowy produkt
1 Przedmiot
Ostatnie egzemplarze!
Butelka zielona. Charakteryzuje się znaczną wklęsłością dna butelki, co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu). Osad w wyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie.
Korki dopasowane do butelek:
-korek stożkowy z korka
-korki walcowe które wymagają użycia korkownicy.
Charakterystyka produktu :
Szkło, których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol.
Użytkowanie: :
Wyjaśnienie kilku szczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
- wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste);
- nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyż istnieje możliwość, że światło spowoduje zbrązowienie ich zawartości;
- butelki, w które zamierzamy zlać wino, powinny być wydezynfekowane (najlepiej użyć w tym celu 70% spirytusu lub 2-3% roztworu pirosiarczynu potasu- 20-30 g pirosiarczanu na 1l wody);
- przed zakorkowaniem butelek korki należy wrzucić na minutę do wrzącej wody - to spowoduje, że staną się one bardziej plastyczne;
- napełnianie butelek prowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka, przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym. Należy zminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się z powietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższego przechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeń zaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowane przestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
Butelki zakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciągle zwilżało korek, przez co będzie zachowana prawidłowa wymiana gazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność
6,20 zł
14,00 zł
7,00 zł
45,00 zł
6,59 zł
10,00 zł
6,44 zł
25,00 zł
7,50 zł
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw...
9,19 zł
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...