
Przyprawa do kiełbasy gajowego – to naturalne składniki bez dodatku soli i cukru, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych, aromatycznych i zdrowych potraw dla rodziny i przyjaciół.
Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem – polecamy do przygotowania kiełbasy gajowego.
16,00 zł
Na stanie
Przyprawa do kiełbasy gajowego – to naturalne składniki bez dodatku soli i cukru, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych, aromatycznych i zdrowych potraw dla rodziny i przyjaciół.
Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem – polecamy do przygotowania kiełbasy gajowego.
✔️ 100 g tej mieszanki pozwoli Ci na przygotowanie ok. 9 kg domowego wyrobu.
✔️ Składniki: pieprz czarny, czosnek, czosnek niedźwiedzi, lubczyk liść, jałowiec.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, gorczycę, seler, sezam, dwutlenek siarki.
❇️ Przepis na kiełbasę Gajowego ❇️
Składniki:
Mięso (w proporcjach):
70% mięso z szynki (kl. 1)
30% mięso z golonki
Jelita wieprzowe 42
Przyprawa do kiełbasy gajowego 11g na 1kg mięsa
Peklosól 19g na 1kg mięsa
Przygotowanie:
Osobno w kostkę kroimy mięso z szynki oraz mięso z golonki.
Po umieszczeniu w dwóch różnych pojemnikach peklujemy przez 24-48h.
Jelita przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy przez około 2 godziny.
Mięso z szynki mielimy na szarpaku lub ewentualnie na sitku 13 mm.
Mięso z golonki mielimy na sitku 3 mm.
Mieszamy mięso oraz dodajemy przyprawę.
Farsz wyrabiamy do uzyskania pożądanej kleistości.
Szczelnie nadziewamy jelito, jednocześnie skręcając je w odcinkach po około 15 cm.
Przygotowane jelita z farszem odwieszamy na kijach do ociekania i osadzenia na około 2 godziny.
Wygrzewamy wędzarnię.
Po wygrzaniu wędzarni wieszamy w środku kiełbasę i wygrzewamy w temperaturze 50°C bez dymu przez około 30 minut.
Dokładamy drewno lub zrębki olcha/buk i wędzimy w temperaturze 55°C przez 4 godziny.
Na koniec podpiekamy kiełbasę w temperaturze 90°C i zostawiamy w wędzarni nawet na 8 godzin.
Dla lepszego efektu możemy kiełbasę podsuszyć dzięki czemu z każdym dniem będzie coraz lepsza.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.