Home / Przyprawa do kiełbasy „Gajowego” wg przepisu Marcina Kostrzewskiego 100g

Przyprawa do kiełbasy „Gajowego” wg przepisu Marcina Kostrzewskiego 100g

Przyprawa do kiełbasy gajowego – to naturalne składniki bez dodatku soli i cukru, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych, aromatycznych i zdrowych potraw dla rodziny i przyjaciół.

Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem – polecamy do przygotowania kiełbasy gajowego.

16,00 

Na stanie

SKU: 255376419 Kategorie: , ,

Przyprawa do kiełbasy gajowego – to naturalne składniki bez dodatku soli i cukru, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych, aromatycznych i zdrowych potraw dla rodziny i przyjaciół.

Mieszanka idealnie komponuje się z mięsem – polecamy do przygotowania kiełbasy gajowego.

✔️ 100 g tej mieszanki pozwoli Ci na przygotowanie ok. 9 kg domowego wyrobu.

✔️ Składniki: pieprz czarny, czosnek, czosnek niedźwiedzi, lubczyk liść, jałowiec.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Mieszanka nie zawiera soli i glutaminianu sodu.

Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, gorczycę, seler, sezam, dwutlenek siarki.

❇️ Przepis na kiełbasę Gajowego ❇️
Składniki:

Mięso (w proporcjach):
70% mięso z szynki (kl. 1)
30% mięso z golonki
Jelita wieprzowe 42
Przyprawa do kiełbasy gajowego 11g na 1kg mięsa
Peklosól 19g na 1kg mięsa
Przygotowanie:

Osobno w kostkę kroimy mięso z szynki oraz mięso z golonki.
Po umieszczeniu w dwóch różnych pojemnikach peklujemy przez 24-48h.
Jelita przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy przez około 2 godziny.
Mięso z szynki mielimy na szarpaku lub ewentualnie na sitku 13 mm.
Mięso z golonki mielimy na sitku 3 mm.
Mieszamy mięso oraz dodajemy przyprawę.
Farsz wyrabiamy do uzyskania pożądanej kleistości.
Szczelnie nadziewamy jelito, jednocześnie skręcając je w odcinkach po około 15 cm.
Przygotowane jelita z farszem odwieszamy na kijach do ociekania i osadzenia na około 2 godziny.
Wygrzewamy wędzarnię.
Po wygrzaniu wędzarni wieszamy w środku kiełbasę i wygrzewamy w temperaturze 50°C bez dymu przez około 30 minut.
Dokładamy drewno lub zrębki olcha/buk i wędzimy w temperaturze 55°C przez 4 godziny.
Na koniec podpiekamy kiełbasę w temperaturze 90°C i zostawiamy w wędzarni nawet na 8 godzin.
Dla lepszego efektu możemy kiełbasę podsuszyć dzięki czemu z każdym dniem będzie coraz lepsza.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Przyprawa do kiełbasy „Gajowego” wg przepisu Marcina Kostrzewskiego 100g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *