Brak produktów
Nowy produkt
24 Przedmioty
Jodowy Wskaźnik Skrobi - Preparat rekomendowany do przeprowadzania tzw. prób jodowych, podczas warzenia piwa z procesem zacierania. Pozwala na stwierdzenie skuteczności scukrzenia zacieru - zamiany skrobi na cukry proste.
Buteleczka zaopatrzona jest w specjalny nakraplacz.
Zawartość - 20 ml
Próba jodowa - jak to działa ?
Z garnka pobieramy kilka kropli zacieru, przenosimy je na biały, porcelanowy talerzyk i nakraplamy Jodowym Wskaźnikiem Skrobi. Jeżeli kropelki zacieru zabarwią się na granatowo lub czerwono, skrobia trzyma się jeszcze mocno i operacja zacierania nie jest jeszcze zakończona. Dopiero negatywny wynik próby jodowej (czyli dla nas pozytywny) – gdy próbki zacieru mimo nakraplania nie zmieniają barwy, wskazuje iż dokonał się cud zacierania - nastąpiło prawidłowe scukrzenie zacieru.
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...