Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50 ml ser

Produkt naturalnego pochodzenia – podpuszczka cielęca

16,30 

Na stanie

SKU: 411207 Kategorie: , ,
  • Produkt naturalnego pochodzenia  podpuszczka cielęca.
  • Stabilny, zwarty skrzep – krzepnięcie (koagulacja) mleka polega na jego przejściu ze stanu płynnego na dwie frakcje, czyli skrzep oraz serwatkę, na skutek wytrącania kazeiny.
  • Duża wydajność – opakowanie wystarcza na 105 – 260 L mleka w zależności od rodzaju wytwarzanego sera.
  • Aktywność: 1:10 000 U (jedna porcja podpuszczki koaguluje z 10 000 porcji mleka).
  • Uniwersalność – odpowiednia do przygotowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających z mleka krowiego, koziego oraz owczego.
  • Łatwe dozowanie – płynna forma ułatwia dozowanie, bez konieczności odważania.

  • Kochasz domowe serowarstwo? Chcesz wykonać swój pierwszy ser? Ta podpuszczka zagwarantuje Ci dużą wydajność i prostotę użycia! Naturalna płynna podpuszczka pozyskana z chymozyny i pepsyny z trawieńców cielęcych to gwarancja zdrowego składu, delikatnego smaku i zachwycającego aromatu domowych serów! Wykonując go w domu raz – już nigdy nie sięgniesz po te dostępne na sklepowych półkach! Z użyciem tego produktu wyprodukujesz we własnym domu zarówno świeże, jak i dojrzewające sery ze świeżego mleka krowiego (także niskopasteryzowanego do 74°C), koziego oraz owczego. Prostota użycia podpuszczki, którą dozuje się niezwykle łatwo bez odważania, sprawi, że domowe serowarstwo stanie się dziennie proste! Podpuszczka sprzedawana w buteleczce o pojemności 50 ml wystarczy od 105 do 260 L mleka w zależności od wytwarzanego rodzaju sera. Jej aktywność 1: 10 000 U pozwoli Ci na wykorzystanie jedynie od 8 do 20 kropel na 2 L mleka!


    Uwaga!

    Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 – 7. Przed użyciem podpuszczki należy dodać chlorek wapnia! Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.

    Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.


    Sposób użycia:

    1. Przed użyciem podpuszczki dodaj chlorek wapnia! 
    2. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: 8-20 kropel (ok. 0,4 ml – 0,95 ml) na 2 L mleka.
    3. Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38°C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
    4. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 15-40 minut.


    Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.

    Aktywność: 1:10 000 U

    Wydajność produktu: 105 – 260 L mleka.

    Składniki: naturalna podpuszczka cielęca, sól, substancja konserwująca: benzoesan sodu.


    Wymiary opakowania:

    • ∅ 3,8 cm
    • wysokość 9,5 cm
    • objętość netto 50 ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50 ml ser”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *