Chmiel aromatyczny Saaz (Zatecki) (CZ) 100g - granulat 2024
14,00 zł
OXI Turbo - nadwęglan sodu - 400 g
22,80 zł
Chmiel Fuggle (UK) granulat 50 g 2024
9,50 zł
Finlandia CIEMNE (Tumma) 1,0 kg
50,00 zł
Odczynnik do pomiaru kwasowości
17,00 zł
Finlandia Traditionell 1,0 kg
48,00 zł
Belgijski cukier kandyzowany BIAŁY 500g
16,00 zł
Cukierniczka i mlecznik porcelanowe czarne 3el.
27,40 zł
Maselniczka ceramiczna czarna
36,00 zł
Cukierniczka ceramiczna czarna
19,60 zł
Etykiety okrągłe fi 50mm na zakrętki/słoiki - 20szt
5,90 zł
Butelka do sosów 340 ml
11,50 zł
Wędzarnia balkonowa z regulacją pojemności
260,00 zł
Zrębki wędzarnicze jabłoń KL 08 1kg
12,80 zł
Jelita wieprzowe 24/26 10m na pasku
16,00 zł
Wędzarnia z termometrem
127,00 zł
Pirosiarczyn potasu to środek powszechnie stosowany m.in. w przemyśle winiarskim oraz piwowarskim. Pirosiarczyn potasu zabezpiecza moszcze i nastawy winiarskie przed zepsuciem. Zatrzymanie fermentacji dodatkowo chroni butelki przed wybuchem!
2,40 zł
Na stanie
Opis produktu:
Środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznego pirosiarczynu potasu.
Użytkowanie:
W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: -do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do odkażania naczyń rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody i tak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc już czystą wodą.
Pirosiarczyn potasu przechowywać należy w chłodnym, suchym, nie dostępnym dla dzieci miejscu i stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
Charakterystyka produktu:
Środek posiada atest PZH (Państwowy Zakład Higieny).
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.