Pekla do delikatnej szynki, 75 g

Domowa szynka nigdy nie smakowała tak dobrze. Wypróbuj Peklę do delikatnej szynki.

3,50 

Na stanie

SKU: 410021 Kategorie: , ,
  • Łatwa w użyciu – przygotuj idealną zalewę do peklowania oraz nastrzykiwania szynek, wydobądź z nich wyjątkowy, delikatny smak.
  • Jeden produkt, wiele możliwości obróbki – użyjesz go do wędzenia, parzenia, peklowania czy pieczenia mięs.
  • Idealnie skomponowana mieszanka –
    znajdziesz w niej moc przypraw m.in.: jałowiec, ziele angielskie, liść
    laurowy, pieprz czarny, goździki, kolendra, majeranek oraz tymianek,
    które zapewnią doskonały smak i wyjątkowy aromat Twoich domowych szynek.
  • Skutecznie zabezpiecza domowe wyroby – dzięki naszej zalewie solankowej Twoje mięsa zachowają nie tylko piękny kolor, ale także będą stabilne mikrobiologicznie.
  • Wydajne opakowanie – 75 g peklosoli wystarczy Ci na przygotowanie aż 2 kg szynki.


Peklowanie mięs przy użyciu naszej nowej pekli to czysta przyjemność.
Dzięki użyciu peklosoli szybko i bezproblemowo przygotujesz zalewę do
peklowania oraz nastrzykiwania szynek, wydobywając z nich wyjątkowy
smak. Nasza zalewa solankowa sprawi również, że Twoje mięsa będą miały
nie tylko piękny kolor, ale także będą stabilne mikrobiologicznie. Tak
przygotowane szynki nadają się do wędzenia, parzenia lub pieczenia w
niskich temperaturach do 150°C. Zawarte w mieszance zioła m.in.:
jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, goździki,
kolendra, majeranek oraz tymianek zapewnią dodatkowo doskonały smak i
wyjątkowy aromat domowych wyrobów. Stosując peklosól do delikatnej
szynki sprawisz, że Twoje mięso pozostanie apetycznie różowe,
aromatyczne i niezwykle smaczne! Opakowanie 75 g wystarczy na
przygotowanie aż 2 kg szynki. 

Stworzenie własnej zalewy solankowej jeszcze nigdy nie było takie proste!

Wystarczy wymieszać i zagotować zawartość opakowania w 1 L wody.

Sposób użycia:


Zawartość opakowania zalej 1L wody, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Szynkę (najlepiej w dwóch kawałkach po ok. 1 kg) umieść w pojemniku z
przygotowaną solanką peklującą. Dla szybszego procesu peklowania
nastrzyknij mięso w kilku miejscach (ok. 60-80 ml zalewy). Pekluj w
lodówce przez 10-14 dni, obracając mięso co 2 dni. Następnie za pomocą
specjalnego aplikatora umieść mięso w siatce wędliniarskiej. Tak
przygotowane szynki nadają się do wędzenia, parzenia lub pieczenia w
niskich temperaturach do 150°C. W celu wędzenia, mięso po peklowaniu
obsuszaj przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wędź w
50-65°C do uzyskania brązowo – złotej barwy ok. 3-4 godziny. Uwędzone
szynki parz w wodzie w 75-80°C, do czasu osiągnięcia 58°C wewnątrz
mięsa.

Składniki: sól
niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, przyprawy (jałowiec,
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, goździki), cukier, zioła
(kolendra, majeranek, tymianek), azotan potasu, azotyn sodu.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Pekla do delikatnej szynki, 75 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *