403107

Nowy produkt

Drożdże Turbo X-Pure 21,3%, 50 L

16,99 zł

Więcej informacji

Nowość w rodzinie drożdży Turbo X-Pure 21,3%, opakowanie na 50 L. Twoje ulubione drożdże w nowej gramaturze.

  • Fermentacja do 21,3% - mieszanka drożdży i pożywek Turbo X-Pure wykazuje wysoką tolerancję na alkohol do 21,3%.
  • Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych - Turbo X-Pure 21,3% na 50 L nadają się do fermentacji różnych surowców. Dzięki tym drożdżom z powodzeniem przygotujesz wzorcowe trunki zbożowe, owocowe oraz na bazie cukru.
  • Na 50 L nastawu - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o gramaturze 250 g pozwala na przygotowanie 50 L nastawu.
  • Szybka i wydajna fermentacja - drożdże świetnie radzą sobie z przerobieniem nawet 18 kg cukru. W ciągu zaledwie 5-7 dni potrafią przefermentować 16 kg. 
  • Przyjemny zapach i smak produktu końcowego - drożdże Turbo X-Pure 21,3% na 50 L to gwarancja uzyskania produktu o najwyższych walorach smakowych i zapachowych.

Drożdże Turbo X-Pure 21,3% 50 L to idealnie dopasowana ilość substancji odżywczych i drożdży gorzelniczych dostosowanych na 50 L nastawu. Czysta moc i znakomita jakość! Z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie. Ten produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki Turbo X-Pure z łatwością przygotujesz różnego typu nastawy: cukrowe, owocowe i zbożowe. Zaletą mieszanki jest również przyjemny zapach i smak produktu końcowego. 

Jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o gramaturze 250 g wystarcza na 50 L nastawu. W zależności od oczekiwanej zawartości alkoholu, wystarczy dodać od 12 do 18 kg cukru. By drożdże wykazały się pełnią swoich możliwości, istotne jest działanie ściśle według instrukcji podanej na opakowaniu. 

Sposób użycia:

Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp I porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temp. ok. 25-30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór poddaj fermentacji przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C.

Dla wariantów (III I IV) z ilością cukru większą niż 14 kg, drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po *24 i **48 godzinach, gdy stężenie cukru wyniesie ok. 12-14⁰Blg.

Wskazówka: najlepiej dodać ok. 100 g cukru i poczekać aż piana opadnie, następnie dodać resztę cukru. Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.

Uwaga: Nastaw będzie się pienił! Warto użyć środka redukującego pianę, dostępnego w naszej ofercie.


WariantIIIIIIIV
Alkohol [%]15171921,3
Cukier [kg]Porcja (I)12141414
Porcja (II)*--24
Woda [L]43424039
Dni3-55-77-14

Dla uzyskania najlepszego efektu, polecamy wyklarowanie nastawu po zakończonej fermentacji środkiem do klarowania.

Składniki:

drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).

Uwaga:

Opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu. 

Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.

Najczęściej kupowane

Informacje

Poradniki

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Tagi

Ostatnio przeglądane