Brak na stanie
Z melasy możemy wyprodukować prawdziwy RUM.
Melasa może zastąpić biały cukier, miód, konfitury czy słodzik. Stosowana jest do wyrobu alkoholu, drożdży piekarniczych, ciast, tortów i pierników, można ją dodawać do marynat czy sosów. Pasuje do jogurtu, twarogu, naleśników, ryżu. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce, poprawiając kondycję skóry i włosów.
Ekologiczna melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom popularnie nazywana czarnym złotem.
Ze względu na to, że jest bardzo słodka wystarczy użyć jej niewiele, aby uzyskać odpowiednio słodki smak.
Zaleca się spożywać 1 łyżkę melasy dziennie
Melasa jest polecana dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym i również sportowcom, stanowi bogate źródło żelaza niehemowego (trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego).
Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem metabolizmu człowieka. Przede wszystkim wspomagają proces uwalniania energii z węglowodanów, tłuszczów i białek, które przyjmujemy z pokarmem, a więc biorą udział w metabolizmie. Wspomagają układ nerwowy, pozytywnie oddziałują na samopoczucie i na pamięć, wpływają na pracę układu krwionośnego, uczestniczą w procesach utleniania. Witaminy z grupy B pełnią funkcję koenzymów. Koenzymy to niebiałkowe składniki białek, które są potrzebne do ich aktywności. Niedobór tych witamin prowadzi do złej kondycji skóry i pogorszenia stanu włosów, może się objawiać ich nadmiernym wypadaniem i łamliwością.
Melasa zawiera dwa bardzo ważne składniki, dzięki którym układ odpornościowy może działać znacznie sprawniej. Mowa o polisacharydzie beta glukanie oraz o kwasie pantotenowym (witamina B5). Beta glukan uaktywnia makrofagi, które są podstawowymi komórkami układu odpornościowego. Z kolei kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał. Ekstrakt z trzciny cukrowej pozwala zregenerować warstwę maziową kości znajdującą się w torebkach stawowych, umożliwiając im prawidłową pracę. Melasa z trzciny cukrowej jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Znalazła zastosowanie w produkcji balsamów do ciała. Skutecznie leczy choroby skórne, trudno gojące się wrzody i rany spowodowane oparzeniami.
Badania dowiodły
Z badań nad melasą wynika, że obniża ona poziom złego cholesterolu LDL, natomiast według australijskich naukowców może być pomocna w odchudzaniu – w trakcie badań na gryzoniach okazało się, że te, które były karmione tłustą karmą z dodatkiem melasy, znacznie mniej przybrały na wadze od tych karmionych samym tłuszczem. Stało się tak, ponieważ dzięki melasie ich organizm wchłonął mniej kalorii podczas trawienia. Spożywanie melasy zaleca się w anemii.
Zastosowanie w kosmetyce:
– maseczka do twarzy/szyi/dekoltu: zmieszaj łyżeczkę melasy z odrobiną wody. Nałóż na skórę, odczekaj 10 min i zmyj. Skóra stanie się nawilżona, odżywiona i gładka.
-peeling do całego ciała: zmieszaj łyżkę melasy, garść soli, garść cukru oraz garść drobno zmielonej kawy. Dodaj oliwę z oliwek lub inny olej. Wmasuj w ciało podczas kąpieli.
– do kąpieli: wlej kilka łyżek melasy do wanny (woda zabarwi się na brązowy kolor)
– maska na włosy: zmieszaj łyżkę melasy z całym jajkiem, oliwą z oliwek, jogurtem naturalnym, roztartym bananem lub awokado. Przygotowaną maskę nałóż na włosy na co najmniej 30 min, zmyj.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.