
Starannie dobrane zioła i przyprawy – idealna mieszanka, która nada Twoim daniom z boczku doskonały smak, aromat oraz wygląd. Jakość składników oraz prosty sposób użycia to istotne atuty tej marynaty. Doceni je każdy miłośnik domowych mięs, a zwłaszcza wybornie przyprawionego, apetycznego boczku. Produkt nie zawiera glutaminianu sodu, nitrytu i cukru.
4,00 zł
Na stanie
Starannie dobrane zioła i przyprawy – idealna mieszanka, która nada
Twoim daniom z boczku doskonały smak, aromat oraz wygląd. Jakość
składników oraz prosty sposób użycia to istotne atuty tej marynaty.
Doceni je każdy miłośnik domowych mięs, a zwłaszcza wybornie
przyprawionego, apetycznego boczku. Produkt nie zawiera glutaminianu sodu, nitrytu i cukru.
Przepis na 1 kg boczku pieczonego:
Przygotowanie: Boczek
obmyj dokładnie, natrzyj 2 łyżkami oleju oraz Marynatą do boczku.
Pozostaw go na ok. 12 godzin w lodówce, pod przykryciem. Ok. 30 minut
przed pieczeniem wyjmij boczek z lodówki i przygotuj warzywa. Obierz je i
pokrój – marchewkę, pietruszkę i czosnek w plasterki, a cebulę w
piórka. Mięso oraz warzywa umieść w brytfannie lub garnku rzymskim,
podlej dwoma łyżkami oleju oraz dwoma szklankami wody. Całość przykryj i
włóż do ciepłego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 1,5
godziny (grzałka dół i góra, z termoobiegiem), następnie zmniejsz
temperaturę do 150°C i piecz jeszcze ok. 20 minut, już bez przykrycia.
Podczas pieczenia kontroluj, aby woda całkowicie nie wyparowała.
Dokładny czas pieczenia zależy od grubości kawałków mięsa. Jeśli chcesz
dołożyć ziemniaczki, najlepiej zblanszuj je w gorącej wodzie przez 10
minut i umieść w naczyniu z boczkiem, po 1 godzinie pieczenia.
Przepis na 1 kg boczku wędzonego:
Przygotowanie: Saletrę
rozpuść w kieliszku zimnej wody (ok. 40 ml) i natrzyj tym roztworem
mięso. Jeśli masz nastrzykiwarkę, nastrzyknij boczek w kilku miejscach, a
resztą roztworu dokładnie natrzyj mięso. Następnie całość obsyp
Marynatą do boczku. Tak przygotowane mięso najlepiej umieść w woreczku
próżniowym na 2-3 doby. Jeśli nie masz takiej możliwości, pozostaw
boczek w przykrytym w naczyniu na 4-6 dni. Pamiętaj, by mięso codziennie
obrócić. Po tym czasie wyjmij boczek i pozostaw do obsuszenia w
temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Aby przyspieszyć
obsuszanie, możesz zastosować zimny nawiew wentylatora. Obsuszanie może
potrwać kilka godzin. Kolejny etap to wędzenie – prowadź je w temp.
50-60°C przez ok. 3-4 h , po czym parz w wodzie o temp. 80-85°C, aż do
uzyskania wewnątrz mięsa 70-72°C.
Przepis na 1 kg boczku dojrzewającego / surowego:
Przygotowanie: Boczek
potnij na kawałki wielkości ok. 300 g. Przygotuj zalewę z ok. 50 ml
wody oraz kultur bakterii i saletry. Mięso nastrzyknij zalewą w kilku
miejscach, a resztę dobrze wetrzyj. Obsyp Marynatą do boczku i pozostaw
(najlepiej zapakowane próżniowo) na 7 dni. Następnie wyjmij i obsusz w
temperaturze pokojowej – przez ok. dobę. Wędź ok. 5 h zimnym dymem,
najlepiej używając zrębków z czereśni. Po tym czasie powieś boczek w
temperaturze pokojowej na kolejne 2 doby. Kiedy ładnie podeschnie,
zapakuj boczek próżniowo i odłóż na min. 3 miesiące, by mógł dojrzewać.
Składniki: sól
niejodowana, przyprawy (czosnek granulowany, papryka słodka wędzona,
pieprz czarny), majeranek, substancja przeciwzbrylająca: E 536.
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.
Przechowywać w suchym miejscu, nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni UV.
Masa netto: 35 g
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.