Reduktor Osadów
4,00 zł
Chmiel Citra (USA) 2024 50g
13,00 zł
Słód karmelowy 30 Viking Malt (30-40 EBC) 0,5kg
Od 4,60 zł
Kapsle Ciemno Niebieskie 50 szt
7,00 zł
Wskaźnik jodowy skrobi - 30 ml
4,50 zł
Kapsle Żółte 100 szt
7,00 zł
Chmiel East Kent Golding 2024 (UK) granulat 100 g
17,00 zł
12x Etui na Sztućce Świąteczne Pokrowce Pokrowiec na Święta Czapka Mikołaj
5,50 zł
Zegarek na rękę czarno biały pomysł na prezent
15,00 zł
Zegarek na rękę MAPA różowy pasek
12,00 zł
Wentylator Samochodowy Wiatrak Obrotowy Podwójny do Auta Mocny 360° USB
45,00 zł
Renifer z Saniami Świąteczny Świecący 240 Led Ozdoba Zewnętrzna Dekoracja
100,00 zł
Mangrove Jack’s Cydr Jabłkowy 2,4 kg pozwala na przygotowanie 23 litrów orzeźwiającego cydru o świeżym, soczystym smaku dojrzałych jabłek – łatwe w przygotowaniu, idealne na pragnienie.
152,00 zł
Brak w magazynie
Mangrove Jack’s Cydr Jabłkowy 2,4kg
Do przygotowania należy dodać 1kg glukozy + glukozę do refermentacji
W zestawie drożdże do cydru Mangrove Jack’s.
Moc: 5,2%
Kolor złocisty
INSTRUKCJA:
Pamiętaj aby sprzęt używany do przygotowania cydru był wymyty i zdezynfekowany.
Wyjmij saszetki z “suchego” przedziału torebki i odłóż na bok. Przelej płynną zawartość do fermentora.
Wlej 3L wrzącej wody do fermentora, dodaj 1 kg cukru lub glukozy i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Uzupełnij fermentor do 23L objętości zimną wodą i dobrze wymieszaj. Sprawdź, czy temperatura nastawu wynosi 18-28°C, jeśli nie, przenieś fermentor do wanny z zimną wodą aby go schłodzić.
Po osiągnięciu 18-28°C dodaj saszetki z drożdżami YEAST i słodzikiem SWEETENER wymieszaj. UWAGA: nie dodawaj saszetki z esencją CIDER ESSENCE w tym momencie.
Saszetkę ze słodzikiem SWEETENER dodawaj:
na cydr wytrawny – nie dodawaj saszetki ze słodzikiem,
na cydr półwytrawny – dodaj połowę saszetki ze słodzikiem,
na cydr słodki – dodaj całą saszetkę.
Dokładnie wymieszaj całość.
Załóż pokrywę z rurką fermentacyjną. Pamiętaj o zalaniu rurki fermentacyjnej wodą.
Pozostaw do fermentacji w stałej, ciepłej temperaturze, pomiędzy 20-25°C przez co najmniej 6 dni. Niższa temperatura wydłuży czas fermentacji o kilka dni, poniżej 15°C fermentacja zatrzyma się całkowicie. Fermentacja powyżej zalecanej temperatury zaniży jakość finalną cydru.
Po zakończonej fermentacji, stan cukru zmierzony za pomocą cukromierza powinien wskazywać 0 lub poniżej. Należy przeprowadzić dwie próby jedna po drugiej w odstępie 1 dnia. Zmniejszająca się wartość na wskaźniku oznacza, że proces fermentacji postępuje nadal i trzeba jeszcze poczekać, a gdy wartość pozostaje niezmienna oznacza to, że nastaw przestał fermentować.
Po zakończeniu fermentacji dodaj saszetkę z esencją Cydr Essence do fermentora i dobrze wymieszaj, pozostaw na 24 godziny do sklarowania. Po 24 godzinach cydr jest gotowy do butelkowania.
Zlej cydr znad osadu do czystego fermentora. Przygotuj w garnuszku dawkę glukozy do refermentacji 7g na każdy 1 litr gotowego cydru. Rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do całości cydru w fermentorze. Dokładnie wymieszaj. Teraz cydr jest gotowy do butelkowania.
Cydr butelkujemy do zdezynfekowanych butelek piwowarskich lub innych odpornych na wysokie ciśnienie. Cydr w butelkach trzymamy w temperaturze pokojowej przez 5 dni, następnie przenosimy w chłodniejsze miejsce. Po kilku dniach cydr jest gotowy do spożycia.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.