Brak na stanie
Poznaj Mangrove Jack’s Cydr Gruszkowy – idealny wybór dla naturalnych, owocowych smaków! Zestaw o wadze 2,4 kg pozwala na przygotowanie 23 litrów cydru o aromacie soczystych gruszek, z delikatną słodyczą i orzeźwiającą kwasowością. Przenieś smak owocowego sadu do swojego domu z Mangrove Jack’s Cydrem Gruszkowym i zachwyć się smakiem cydru
165,00 zł
Brak w magazynie
Mangrove Jack’s Cydr Gruszkowy 2,4kg
Do przygotowania należy dokupić 1kg glukozy + glukozę do refermentacji.
W zestawie drożdże do cydru Mangrove Jack’s.
Moc: 4,7%
Kolor złoty
INSTRUKCJA:
Pamiętaj aby sprzęt używany do przygotowania cydru był wymyty i zdezynfekowany.
Wyjmij saszetki z „suchego” przedziału torebki i odłóż na bok. Przelej płynną zawartość do fermentora.
Wlej 3L wrzącej wody do fermentora, dodaj 1 kg cukru lub glukozy i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Uzupełnij fermentor do 23L objętości zimną wodą i dobrze wymieszaj. Sprawdź, czy temperatura nastawu wynosi 18-28°C, jeśli nie, przenieś fermentor do wanny z zimną wodą aby go schłodzić.
Po osiągnięciu 18-28°C dodaj saszetki z drożdżami YEAST i słodzikiem SWEETENER wymieszaj. UWAGA: nie dodawaj saszetki z esencją CIDER ESSENCE w tym momencie.
Saszetkę ze słodzikiem SWEETENER dodawaj:
na cydr wytrawny – nie dodawaj saszetki ze słodzikiem,
na cydr półwytrawny – dodaj połowę saszetki ze słodzikiem,
na cydr słodki – dodaj całą saszetkę.
Dokładnie wymieszaj całość.
Załóż pokrywę z rurką fermentacyjną. Pamiętaj o zalaniu rurki fermentacyjnej wodą.
Pozostaw do fermentacji w stałej, ciepłej temperaturze, pomiędzy 20-25°C przez co najmniej 6 dni. Niższa temperatura wydłuży czas fermentacji o kilka dni, poniżej 15°C fermentacja zatrzyma się całkowicie. Fermentacja powyżej zalecanej temperatury zaniży jakość finalną cydru.
Po zakończonej fermentacji, stan cukru zmierzony za pomocą cukromierza powinien wskazywać 0 lub poniżej. Należy przeprowadzić dwie próby jedna po drugiej w odstępie 1 dnia. Zmniejszająca się wartość na wskaźniku oznacza, że proces fermentacji postępuje nadal i trzeba jeszcze poczekać, a gdy wartość pozostaje niezmienna oznacza to, że nastaw przestał fermentować.
Po zakończeniu fermentacji dodaj saszetkę z esencją Cydr Essence do fermentora i dobrze wymieszaj, pozostaw na 24 godziny do sklarowania. Po 24 godzinach cydr jest gotowy do butelkowania.
Zlej cydr znad osadu do czystego fermentora. Przygotuj w garnuszku dawkę glukozy do refermentacji 7g na każdy 1 litr gotowego cydru. Rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do całości cydru w fermentorze. Dokładnie wymieszaj. Teraz cydr jest gotowy do butelkowania.
Cydr butelkujemy do zdezynfekowanych butelek piwowarskich lub innych odpornych na wysokie ciśnienie. Cydr w butelkach trzymamy w temperaturze pokojowej przez 5 dni, następnie przenosimy w chłodniejsze miejsce. Po kilku dniach cydr jest gotowy do spożycia.
Dla zamówień powyżej 500zł
Dla stałych klientów
Ponad 1500 produktów
Pomagamy w doborze produtków
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.