Brak produktów
Nowy produkt
6 Przedmioty
Ozdobne kapturki zakładane na szyjkę butelki spełniają wieloraką funkcję. Nie tylko „poprawiają” jej wygląd, ale również chronią korek. Ograniczają wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem. W efekcie wino może dłużej i efektywniej leżakować. Zaopatrzone są w perforację ( element zrywny) ułatwiający ich zdejmowanie.
Istnieje kilka sposobów obkurczania kapturków na szyjkach butelki.
-do garnka z gorącą wodą wkładamy na chwilę odwróconą szyjką w dół, zakorkowaną butelkę;
-zakorkowaną butelkę stawiamy w zlewie, nakładamy kapturek (przytrzymując go z góry np.: widelcem) i polewamy gorącą wodą z czajnika; lub nad parą;
-można użyć również suszarki (dla wytrwałych)
Przy odpowiedniej temperaturze kapturek powinien obkurczyć się w ciągu sekundy.
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów,...
Podstawowy słód do wszelkiego rodzaju piw, w tym górnej fermentacji:...
Słód Monachijski jest idealnym słodem do piw ciemnych typu Lager, Bock...